Zemlje članice OPEC-a  poručila je jučer nakon sastanka s predstavnicima Europske unije da sadašnje i buduće sankcije prema Rusiji prijete stvoriti jedan od najvećih šokova na naftnom tržištu te da članice saveza ne mogu i neće povećavati svoju proizvodnju kako bi utjecali na cijene nafte

OPEC čine Alžir, Angola, Ekvatorijalna Gvineja, Gabon, Iran, Irak, Kuvajt, Libija, Nigerija, Saudijska Arabija, Kongo, UAE i Venezuela. Europski dužnosnici pozvali su taj savez na sastanku da poveća proizvodnju, no savez upozorava da bi moglo doći do gubitka od čak sedam milijuna barela ruske nafte i energenata dnevno te da bi "bilo gotovo nemoguće zamijeniti gubitak tih količina". 

Poskupljenja izvan kontrole proizvođača

Zemlje OPEC-a drže da im je zadatak osigurati ravnotežu na tržištima energenata, te da je trenutna nestabilnost tržišta posljedica "nefundamentalnih faktora", izvan OPEC-ove kontrole. Taj je savez odbio zadnjih tjedana pozive SAD-a i IEA da poveća proizvodnju kako bi se cijene, koje su najviše u 14 mjeseci, spustile, dok je OPEC+, kojem pripada i Rusija najavio da će u svibnju povećati proizvodnju za 432.000 bl, javlja Reuters. 

SAD i članice IEA na tržište će otpustiti velike količine naftne iz robnih rezervi kako bi utjecale na smanjenje cijena koje generiraju globalnu inflaciju i put su u recesiju. Analitičari upozoravaju da je to tek privremena mjera koja ne može suštinski riješiti problem.