U sljedećih sedam dana čekaju nas dva poskupljenja goriva. Već u četvrtak prvo poskupljenje zbog povećanja PDV-a, a drugo u sljedeći utorak, prenosi HRT. Cijena barela nafte ponovno je porasla i iznosi oko 125 dolara, a ako se tome doda i PDV, cijena goriva mogla bi narasti i do 50 lipa. Cijena prosječnog spremnika od sredine siječnja narasla je za više od 30 kuna. Iako su sindikati još prošli put od Vlade zatražili da smanji trošarine, Vlada im je poručila da ne namjerava ništa učiniti dok cijena litre benzina ne dosegne 12 kuna.
Zamrzavanje cijene goriva zbog povećanja PDV-a od Vlade je zatražio i Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske, u kojem kažu da bi takva privremena mjera mnogo značila građanima, ali i gospodarstvu. Predsjednik Uprave INA-e Zoltan Aldott nije konkretno odgovorio hoće li već u četvrtak na INA-inim crpkama biti veće cijene benzina. Rekao je da su cijene nafte vrlo nestabilne te da na njih utječu poslovni i psihološki faktor.
Gostujući u HTV-ovom Dnevniku 3, Aldott je govorio o tome kako je Ina prekinula sve poslovne aktivnosti u Siriji. Razlozi za to su Vladina odluka o sankcijama prema Siriji, ali i sigurnosno stanje u toj zemlji. Aldott je između ostalog rekao da je INA aktivirala "višu silu" iz ugovora. To znači da zadržava investicije, ali ne prima prihode. Problema s naplatom prihoda Ina ima već od rujna prošle godine. Povratak u Siriju planira se odmah nakon stabilizacije stanja, odnosno čim bude moguće.