Nakon pet mjeseci pada, ruska proizvodnja nafte i plinskog kondenzata porasla je u lipnju 2014. godine za 0,2% u odnosu na svibanj, na 10,55 mil. bbl/d, najviše zahvaljujući rastu proizvodnje kod tvrtki LUKoil i Bašneft, objavilo je rusko Ministarstvo energetike. Rusija je i dalje najveći svjetski proizvođač nafte, a slijedi je Saudijska Arabija s 9,85 mil. bbl/d, koliko je proizvedeno u lipnju. Međutim, za razliku od nje, Rusija proizvodi na granici kapaciteta te je počela istraživati rezerve naftnih škriljaca kako bi nadoknadila pad proizvodnje nafte iz konvencionalnih izvora u zapadnom Sibiru.
Istodobno se mnogi svjetski analitičari slažu da bi svjetski neiskorišteni proizvodni kapaciteti mogli bi utjecati na novu veliku globalnu nestašicu nafte i podsjećaju i da bi vlade s velikim  strateškim rezervama nafte trebale reagirati ako dođe do prekida isporuka nafte iz Iraka zbog napredovanje islamista. Nemiri u Iraku, veliki pad proizvodnje nafte u Libiji, sankcije Iranu i građanski rat u Siriji i sjevernom Iraku doveli su do toga da je izvan tržišta i dalje blizu 3 mil. blb/d, što je više od 3% svjetske potrošnje nafte. 
Iako su porast američke proizvodnje nafte iz škriljaca i povećanje proizvodnje u Saudijskoj Arabiji donekle popunili praznine u ponudi nafte, nova veća kriza samo bi povećala probleme u globalnoj opskrbi naftom, budući da još jedino Saudijska Arabija može povećati proizvodnju, javlja ruski portal 'Oil and Gas Eurasia'.