Nekadašnji čelnik ruskog naftovodnog operatora Samaratransneft-Terminal Roman Ružčenko koji je ujedno i osumnjičenik u aferi onečišćenja nafte iz naftovoda Družba zatražio je politički azil u Litvi. Naime, kako se nalazio na međunarodnoj tjeralici, litvanske vlasti su ga uhitile, no on je sada zatražio politički azil, očito kako ne bi bio izručen Rusiji (a tko bi to uopće dragovoljno htio, zar ne?). 

Još je 15.5.2019. godine je Okružni sud u Samari donio mjeru Ružčenkovog privremenog zadržavanja, zbog provođenja pravosudnog postupka u slučaju onečišćenja nafte u naftovodu Družba. Pri tome je optužnica podignuta u skladu s tri članka ruskog Kaznenog zakona. Kako je Ružčenko napustio Rusiju i pobjegao u Litvu, tamo je i uhićen, no u međuvremenu nije zatražio nikakvu pravnu pomoć od tamošnjeg ruskog veleposlanstva. 


Onečišćenje nafte iz Družbe

Naftovod Družba služi za isporuku ruske nafte prema Bjelorusiji i njeznim rafinerijama i za njezin tranzit preko Bjelorusije prema drugim europskim zemljama u dva smjera: kroz Poljsku i Ukrajinu. No, 19.4.2019. godine bjeloruska petrokemijska tvrtka Belneftehim prijavila je značajan pad kvalitete isporučene ruske nafte. Kasnijim ispitivanjima utvrđeno je da je došlo do onečišćenja nafte u naftovodu i to na sekciji Samara - Uneča, duboko u Rusiji. U skladu s time, ruske policijske i pravosudne vlasti odmah su provele istragu i, kako to u takvim zemljama uobičajeno bude, pronašle očito 'dežurnog krivca'.

Nakon što su uklonjeni uzroci onečišćenja, nafta je Družbom prema Bjelorusiji i ostatku Europe nastavila teći 2.5.2019. godine, objavila je ruska novinska agencija TASS.