U pogon je pušten novi podmorski dalekovod između otoka Silbe i Premude čime je Premuda ponovno uključena u hrvatski elektroenergetski sustav. Time je HEP Operator distribucijskog sustava dodatno osigurao opskrbu otoka električnom energijom, a ukupna ulaganja iznosila su 6,6 mil. kuna.

Razlog za polaganje novog podmorskog elektroenergetskog kabela bili su kvarovi na ranijem kabelu potkraj 2019. i u veljači 2020. godine, zbog čega je otok ostao bez napajanja električnom energijom. Zbog toga je Elektra Zadar osigurala interventnu opskrbu električnom energijom pomoću agregata, ali i pokrenula aktivnosti na stvaranju uvjeta za trajno rješenje sigurnog napajanja. Pri tome je trebalo riješiti problem čestih mehaničkih oštećenja podmorskog kabela uzrokovanih ribarenjem i sidrenjem.

Riječ je o projektu koji je samo dio šireg projekta HEP ODS-a u rekonstrukciju i izgradnju elektrodistribucijske mreže i objekata te jačanje elektroenergetske infrastrukture u Hrvatskoj u 2020. godini u vrijednosti čak 1 mlrd. kuna, izvijestio je HEP.