Ministar gospodarstva Panenić i ministar zaštite okoliša Dobrović ovoga su vikenda konačno javno progovorili o vrućim energetskim projektima. Ministar gospodarstva Tomislav Panenić u emisiji Nedjeljom u 2 kazao da ne može samo tako potpisati ugovore o istraživanju nafte na Jadranu ili ugovor za gradnju TE Plomin C. Moguće je da će projekti na Jadranu ići dalje, ali moramo vidjeti procjenu utjecaja na okoliš, poručio je. i dodao da HEP-ova Uprava pred istekom mandata na sebe ne želi preuzeti odgovornost za potpis ugovora s Marubenijem, a i on želi vidjeti što procjene kažu o tom projektu. "EK ugovor HEP-a i Marubenija, od kojeg HEP namjerava kupovati polovinu struje smatra subvencijom države privatne tvrtke , dok je cijena otkupa previsoka u odnosu na tržišne cijene", kazao je Panenić.  

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović izjavio je u subotu kako je posve logično i za očekivati da će nova energetska strategija odustati od izgradnje termoelektrane na ugljen Plomin C. "Hrvatska treba napraviti novu energetsku strategiju. Dakle, ova aktualna iz 2009. predviđa velike kapacitete na uvozni ugljen. To se jako teško ili nikako uklapa u nove energetske politike Europske unije tako da posve je logično i za očekivati da će nova energetska strategija odustati od takvog objekta", rekao je Dobrović upitan od novinara je li istina da se odustaje od projekta Plomin C i da smo takve signale dobili iz Europske komisije. Upitan je li u tom smjeru dobio signale iz Bruxellesa, Dobrović je rekao da se ne radi o signalima. "Iz Bruxellesa je stigla samo obavijest da će se pokrenuti istraga u pogledu državnih poticaja tom tipu energije", rekao je. Upitan što je će biti s japanskom tvrtkom Marubeni koja je pobijedila na natječaju za izgradnju Plomina C  te pregovorima s tom tvrtkom, Dobrović je istaknuo kako on ne zna u kojoj je fazi pregovor i je li tu postoje neke obveze. "Međutim, i da postoje obveze, to je neusporedivo sa štetom koja bi se stvorila da se takav objekt gradi jer je to i ekonomski, a ne samo ekološki, neodrživ sustav", rekao je ministar Dobrović u subotu. Što se tiče penala na Dnevniku Nove TV rečeno je da bi odustajanje od gradnje tog projekta koštalo pet milijuna eura. 

Poslovni dnevnik piše da je gradnja TE Plomin C prva investicija koja je dobila status projekta od strateške važnosti za hrvatsku državu, a po najavama ministra Tomislava Panenića bit će i prva eliminirana iz tog društva. U protekle dvije godine Vlada je proglasila tek četiri takva projekta, a osim Plomina C, Panenić najavljuje da će u razmatranje za brisanje biti uzet još i projekt terminala ukapljenog plina na Krku, posljednji uvršten u veliku četvorku pred pola godine. No, izbacivanje LNG-a bit će kompleksnije budući da je njegovo osmišljavanje i priprema sufinancirana od EU, a osim ulaska na listu hrvatskih prioriteta sličan status je prije nekoliko mjeseci dobio i od Europske komisije. Uzgred, MOST je u sklopu pregovora o formiranju Vlade najavljivao da je LNG projekt prekapacitiran i neoptimalan za sadašnje potrebe za plinom te da bi bilo optimalno razmotriti varijantu plutajućeg terminala (FSRU) manjeg kapaciteta, koji bi bio jeftiniji i u pogonu u bitno kraćem vremenu. Ministar Panenić međutim ne odustaje od primjene SDP-ovog modela privlačenja ulaganja, no zasad se fokusira samo na formalne izmjene, kako bi se moglo imenovati Povjerenstvo za odabir projekata i preciziralo termin brisanja projekta s liste.