Suočeni s naporima Francuske i 13 zemalja za oživljavanje nuklearne energetike u Europi, skupina od pet zemalja na čelu s Njemačkom udružila se kako bi pozvala Europsku komisiju da nuklearnu energiju drži izvan EU-ove taksonomije zelenog financiranja. "Nuklearna energija je nespojiva s načelom 'ne nanosi značajnu štetu' Uredbe o taksonomiji EU-a", stoji u zajedničkoj deklaraciji o taksonomiji EU-a bez nuklearne energije koju su potpisale Austrija, Danska, Njemačka, Luksemburg i Portugal. 

Naime, očekuje se da će Europska komisija u narednim tjednima iznijeti prijedlog koji će pojasniti status nuklearne energije i plina prema taksonomiji zelenih financija EU-a, pravilniku koji daje smjernice ulagačima navodeći uvjete pod kojima se tehnologije mogu smatrati održivima. Austrija i Luksemburg najžešći su protivnici nuklearne energije u Europi i od početka se opiru uključivanju nuklearne energije u taksonomiju. Čini se da su dvije zemlje iskoristile klimatski summit UN-a u Glasgowu da domamu Njemačku, Portugal i Dansku na svoju stranu. 

Austrija čak postavlja pravni izazov protiv uključivanja nuklearne energije u taksonomiju. "Tumačenje Uredbe o taksonomiji u svjetlu primarnog prava EU-a potvrđuje da nuklearna energija ne može biti uključena u europsku taksonomiju", navodi se u pravnoj ocjeni koju je naručila austrijska vlada objavljenoj u rujnu. Svaki delegirani akt donesen na temelju Uredbe o taksonomiji koji na neki način uključuje nuklearnu energiju u europsku taksonomiju bio bi izazovan pred sudovima EU-a, priopćeno je iz međunarodnog odvjetničkog ureda Redeker-Sellner-Dahs, objavio je Euractiv.