Slovenski Petrol d. d. Ljubljana je završilo kupnju 100% poslovnog udjela u hrvatskoj tvrtki Crodux Derivati Dva Ivana Čermaka a vrijednost posla je 191,7 milijuna eura. Crodux Derivati Dva do spajanja s Petrolom ostaje neovisna tvrtka. Spojena tvrtka će biti drugi najveći opskrbljivač naftnih derivata u Hrvatskoj, ukupni prihodi od prodaje, uključujući trošarine, Petrola Zagreb i Crodux Derivati Dva u 2020. godini procjenjuju se na oko 1 milijardu eura, čime bi se uvrstila među najveće tvrtke u Hrvatskoj. 

Petrol Ljubljana će također preuzeti neto financijski dug prema bankama u visini 19,2 milijuna eura. Kupnja i refinanciranje preuzetih dugova je financirano s međunarodnim sindiciranim kreditom u visini 200 milijuna eura, koji je organizirala banka NLB s Privrednom bankom Zagreb, navodi se u priopćenju. 

Preuzimanje Crodux Derivati Dva najveća je akvizicija Petrola u zadnjih deset godina i predstavlja najveće jednokratno povećanje prodajnih mjesta u cijeloj povijesti grupe. Kupnjom Petrol učvršćuje svoju poziciju drugog najvećeg opskrbljivača naftnim derivatima u Hrvatskoj, a tim preuzimanjem grupa će dobiti još 93 benzinske postaje. S ukupno 204 prodajnih mjesta, tržišni udio grupe Petrol u Hrvatskoj uvećat će s 13% na 23%. U regiji JI Europe grupa Petrol imat će 594 prodajnih mjesta. 

Novac iz derivata ulaže se u obnovljivce

Procijenjena EBITDA Crodux Derivati 2 za godinu 2021. je 37 milijuna eura ( bez utjecaja IFRS16). Poslovni plan grupe Petrol za 2021. godinu ne uključuje poslovne rezultate društva Crodux Derivati Dva, koji će biti uključeni u konsolidirana financijska izvješća Petrola za godinu 2021. u zadnjem kvartalu 2021. godine. Segment prodaje naftnih derivata i trgovačke robe, koji predstavlja najveći dio EBITDA Petrola još uvijek ima potencijal rasta u sljedećim godinama, posebno u široj regiji JI Europe i kao takav omogućuje povećana ulaganja u obnovljive izvore energije za zelenu budućnost, objavio je SEEbiz. 

U skladu sa strategijom grupe Petrol za razdoblje 2021-2025 na hrvatskom tržištu ćemo prodajnom mrežom proširiti portfelj kupaca u području energenata i usluga energetske tranzicije, a ujedno ulagati u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora”, poručuje Nada Drobne Popović, predsjednica Uprave društva Petrol. Procjenjuje se da će EBITDA grupe Petrol zbog toga biti uvećana za 10 milijuna eura.