Projekt zamjene podmorskih 110 kV kabela na jadranskim otocima kojeg provodi Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS-a) vrijedan je 440 milijuna kuna, a danas je predstavljen u Postirama na otoku Braču gdje se ujedno polaže prva dionica od 7300 metara s otoka Brača do Dugog Rata. Projekt se financira iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost. 

Realizacija projekta namjerava se izvršiti u dvije faze. U prvoj fazi, zamijenili bi se kabeli koji nisu u funkciji i imaju najveći energetski prioritet, KB 110 kV DUGI RAT – POSTIRA i KB 110 kV CRIKVENICA – KRK. Navedeni, postojeći kabeli položeni su tijekom 1968. i 1972. godine. Riječ je o prioritetnim dionicama – kopno-Brač i kopno-Krk, u ukupnoj duljini od 13 km podmorskog kabela, koji se u narednih tjedan dana planiraju polagati i povezivati s obalnim dijelom dionica. 

Za prve dvije dionice ukupno ugovoreni iznos kabela i radova iznosi 91 milijun kuna, a nositelj ugovora je KONČAR – inženjering. Za preostale četiri dionice kojima se povezuju Brač-Hvar i Korčula, te Krk-Cres-Lošinj raspisan je javni natječaj za nabavu podmorskih kabela i polaganje istih s rokom nuđenja krajem ožujka 2022. godine. Planirani termin isporuke i polaganje ovih dionica je lipanj 2024. godine. Procijenjena vrijednost nabave za drugu fazu realizacije projekta iznosi 325 milijuna kuna, kažu iz HOPS-a.