Poljska se teško rastaje od upotrebe ugljena, iz kojeg proizvodi tri četvrtine potrebne energije, a sektor zapošljava oko sto tisuća ljudi, udruženih u jake sindikate. Ipak, pritisak iz EU, koja forsira svoj Green Deal, sve više raste pa je država donijela program kojima namjerva progresivno prestati s upotrebom ugljena do 2049., godinu dana prije bi cijela EU trebala biti klimatski neutralna. Plan uključuje financijsku potporu za nastavak proizvodnje ugljena pa je malo vjerojatno da će Bruxelles poduprijeti takvu državnu pomoć. 

Dvije nacionalne elektroprivrede koje kontrolira država - Enea i Energa - ranije ove godine odustale su od gradnje nove najveće TE na ugljen Ostrołęka C, snage 1.000 MW pošto nisu uspjele osigurati financiranje pa sad postoji plan konverzije projekta na plin. Najveća poljska elektroprivreda PGE sada razmatra izdvajanje proizvodnje iz ugljena u posebnu tvrtku koja će nastaviti koristiti ugljen i plin do 2050., što će ostatku tvrtke dati snagu da napravi zaokret prema obnovljivcima, s ciljem da proizvodi 50% električne energije iz obnovljivaca do 2030., odnosno svu potrebnu energiju iz zelenih izvora do 2050. koristeći odobalni vjetar na Baltiku i fotonapon.

Skepsa zelenih

Da bi se taj plan proveo potrebna je dozvola tijela za tržišno natjecanje Europske komisije. Lokalni ured Greenpeacea je skeptičan i naglašava da izdvajanje "prljave" proizvodnje bez zatvaranja elektrana nema rezultata te da "PGE pere ruke od odgovornosti". Ideja je razljutila i sindikate koji se optužili PGE da će se riješiti tisuća radnih mjesta. No, PGE nema puno izbora, a najveći pritisak rade emisijske dozvole koje koštaju 25 eura po toni pa je prvi čovjek PGE-a Wojciech Dabrowski izjavio da je trošak emisija s milijardu zlota (220 milijuna eura) skočio na projeciranih šest milijardi zlota u 2020. (cca. 1,3 milijarde eura).

Trošak emisijskih dozvola

"To je ogroman trošak za naše poslovanje. Željeli mi to ili ne, moramo mijenjati energetski miks", rekao je on, piše Politico. Poljska trenutno ima najveće veleprodajne cijene električne energije u EU, a analitičari smatraju da je to rezultat tvrdoglave politike oslanjanja na domaći skupi ugljen. 

Poljska proizvodi tek 13% zelene energije, najmanje među 28 EU zemalja, a tvrdoglavi stav Vlade prema domaćem ugljenu sve je teže braniti jer se domaći ugljen cjenovno sve teže nadmeće s uvoznim. Pozicija vlade otežat će tranziciju i pristup EU fondovima za laku energetsku tranziciju, piše Politico.