Poljska je u ponedjeljak odbila poslušati presudu Europskog suda koji je naložio hitno zatvaranje velikog rudnika lignita u gradu Turowu na granici s Češkom. Sud EU naložio je Poljskoj da zaustavi vađenje lignita u Turowu u petak, nakon što je češka vlada pokušala zaustaviti svoje rudarske aktivnosti. Prag je u veljači podnio tužbu rekavši da je Varšava kršila zakon EU produljivanjem rudarenja u Turowu do 2026. godine. 

U izjavi je sud EU obrazložio svoju odluku sljedećim riječima: "Čini se dovoljno vjerojatnim da će nastavak aktivnosti vađenja lignita u rudniku Turow prije donošenja pravomoćne presude vjerojatno imati negativne učinke na razinu podzemnih voda na češkom teritoriju." te dodao da Poljska nije utvrdila da bi prestanak aktivnosti ugrozio sigurnost opskrbe

Poremećaj opskrbe energijom

Poljski ministar razvoja Jaroslaw Gowin - koji je odluku suda nazvao "skandalozno nesrazmjernom" - rekao je da Poljska neće zatvoriti rudnik smeđeg ugljena jer bi to rezultiralo "vrlo ozbiljnim poremećajima u poljskom energetskom sustavu", koji će smanjiti opskrbu energijom milijuna kućanstava. Rudnik i povezana elektrana, smještena na granici s Njemačkom i Češkom, osiguravaju oko sedam posto energije u toj zemlji. Gowin je rekao da će zatvaranje rudnika također dovesti do gubitka desetaka tisuća radnih mjesta. Dodao je da Poljska usmjerava napore na vrlo intenzivne diplomatske i zakonske napore kako bi nastavila s operacijama u Turowu.

Premijer Mateusz Morawiecki je naglasio da i Češka i Njemačka upravljaju rudnicima lignita i elektranama blizu poljskih granica. Održao je i hitni sastanak s regionalnim vlastima i vodstvom državne energetske tvrtke PGE koja upravlja rudnikom i postrojenjem. Zatvaranje rudnika i postrojenja rezultiralo bi troškovima od oko 3 milijarde eura, rekao je zamjenik šefa PGE-a Pawel Sliwa na hitnom sastanku parlamentarne komisije. PGE želi vaditi ugljen do 2044. i proširiti površinski kop s 25 na 30 km2.

Ugljen čini 65% poljskih izvora energije, uključujući 17% lignita, dok oko 25% nacionalne energije dolazi iz obnovljivih izvora, objavio je Deutsche welle.