Udruga poslodavaca FBiH (UPFBiH) najoštrije se protivi "neopravdanom i neprihvatljivom" zahtjevu Elektroprijenosa BiH koji je od Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK) zatražio povećanje tarife za usluge prijenosa električne energije, tzv. mrežarine, za oko 10 posto. 

Također, UPFBIH smatra neprihvatljivim zahtjev Neovisnog operatora sustava u BiH koji traži povećanje tarife za rad NOS-a i tarife za sistemsku i pomoćne usluge za 2020. za oko 50 posto. U UPFBiH smatraju kako je predloženo povećanje neopravdano i neprihvatljivo te da je apsurdno da Elektroprijenos BiH kao razlog povećanja usluga prijenosa električne energije navodi isključenje Aluminija Mostar. 

U toj udruzi također napominju kako su u državama u okruženju ove tarife znatno niže nego u Bosni i Hercegovini. 


Utjecaj na sve kupce 

"Ako DERK prihvati prijedloge, to će značiti povećanje cijene mrežarine na prijenosnoj mreži i povećanje ukupne cijene električne energije od tri do četiri posto, odnosno ukupnih troškova nabave električne energije za sve velike kupce u BiH priključene na visoki napon. Kao posljedica toga, u sljedećem koraku će doći do povećanja distributivnih mrežarina, a što bi imalo izravni utjecaj na sve kupce električne energije, uključujući i kućanstva te bi na koncu rezultiralo povećanjem cijena proizvoda i usluga", ističu, među ostalim, u UPFBiH.