Mađarska naftna i plinska skupina MOL danas je objavila svoje financijske rezultate za prvo tromjesečje 2022. godine u kojem je ostvarila čistu CCS EBITDA-u od 833 milijuna dolara, na temelju vrlo visokih cijena nafte i plina. 

Međutim, rezultati su smanjeni za šest posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem. Učinak segmenta Istraživanja i proizvodnje potaknuo je rezultate. 

Segment Rafinerija i marketinga bio je pod utjecajem nestabilnih i kontroverznih makro i cjenovnih učinaka pa je ostao na istoj razini kao i prošle godine, dok su Usluge kupcima osjetile posljedice ograničenja cijena goriva u nekoliko zemalja srednje i istočne Europe. 

Skupina MOL je ostvarila 510 milijuna dolara slobodnog novčanog toka, što je više od polovice smjernica za 2022., budući da su svi segmenti ostvarili pozitivan doprinos, priopćeno je iz tvrtke Hauska & Partner.

  

Transformacijski put 

"Godina 2022. ponovno je donijela nove izazove. Među vanjskim uvjetima koji se brzo mijenjaju, nestabilnim i često nepovoljnim okolnostima, MOL Grupa dokazala je da možemo brzo reagirati, a čista CCS EBITDA od 833 milijuna dolara u prvom tromjesečju dokazuje da smo na dobrom putu", izjavio je predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernádi

"Međutim, najveći izazovi u nadolazećem razdoblju nisu ništa manji od osiguravanja sigurnosti opskrbe energijom i održavanja naše profitabilnosti. Ulažemo značajne napore kako bismo se prilagodili novom okruženju i dodatno diversificirali svoj portfelj kako bismo osigurali opskrbu energijom u srednjoj i istočnoj Europi. Također, MOL je usred transformacijskog puta koji zahtijeva velika ulaganja. Vrlo smo predani nastavku tog procesa i u sadašnjem nestabilnom okruženju", komentirao je.

 

Nagli rast prodaje

EBITDA segmenta Istraživanja i proizvodnje nafte i plina (Upstream) dosegla je 504 milijuna dolara u prvom tromjesečju, što je povećanje za 104 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Dobar učinak potaknut je kontinuirano višim cijenama nafte i plina, povećanjem cijene nafte Brent za više od 40 USD/bbl i peterostrukim povećanjem cijena plina na promptnim tržištima. Obujam proizvodnje smanjen je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine zbog prirodnog pada u srednjoj i istočnoj Europi te u Pakistanu i pada proizvodnje ACG-a u Azerbajdžanu.

Čista CCS EBITDA segmenta Rafinerija i marketinga (Downstream) iznosila je 254 milijuna dolara, isto kao i prošle godine u istom razdoblju, uz nestalno vanjsko okruženje koje je i pozitivno i negativno utjecalo na rezultate. Smanjenje doprinosa petrokemije nadoknadilo je više generiranje EBITDA-e segmenta Rafinerija i marketinga. 

Ekspanzija marže u ožujku potaknuta diferencijalom urala i krekiranim plinskim uljem djelomično je nadoknađena smanjenjem cijene i značajnim rastom troškova energije. U međuvremenu, obujam prodaje povećan je za 11 posto na godišnjoj razini, što je uzrokovano naglim porastom prodaje u Mađarskoj jer je tržište narušeno ograničenjem veleprodajne cijene goriva uvedenim od sredine veljače.

 

Marža negoriva 

EBITDA Usluga kupcima i maloprodaja smanjena je za 44 posto, unatoč povećanju obujma prodaje za 20 posto i povećanju broja transakcija za sedam posto na godišnjoj razini, što je rezultiralo širenjem tržišnog udjela u cijeloj regiji srednje i istočne Europe. 

Regulatorne mjere za cijenu goriva u Mađarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji te Bosni i Hercegovini resetirale su EBITDA-u na razinu sličnoj onoj u prvom tromjesečju 2017. godine. Na godišnjoj razini marža negoriva povećala se za osam posto. 

EBITDA Plinskog poslovanja (Midstream) u prvom tromjesečju 2022. dosegla je 48 milijuna dolara, rezultat je sličan učinku u istom razdoblju u prethodnoj godini. Daljnje povećanje otkupnih cijena plina imalo je negativan učinak i rezultiralo je više nego dvostrukim troškovima potrošnje plina.