Isporuke ruske nafte morskim putem pale su na najnižu razinu od ožujka prošlog tjedna, piše Bloomberg. Transport nafte u Aziju smanjen je za oko 500.000 barela dnevno u tjednu koji je završio 26. kolovoza, pri čemu je izvoz u Aziju pao na 1,59 milijuna barela dnevno. Ukupne isporuke pale su na 3,04 milijuna barela dnevno u istom razdoblju u usporedbi s 3,62 milijuna barela dnevno tjedan dana ranije. 

Ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov neki je dan na temu namjere ograničavanja cijene ruske nafte izjavio da će "bilo kakvo nametanje cjenovnog ograničenja dovesti do dovesti do deficita opskrbe zemalja koje su to inicirale i povećat će volatilnost cijene". Financijski ministri SAD-a, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije, Francuske i Kanade dali su prošli tjedan zeleno svjetlo ideji da se ograniči cijena ruske nafte kako bi se srezali ruski priljevi od njezine prodaje. Prije ruske invazije na Ukrajinu pola ruske nafte i naftnih prerađevina izvozilo se u Europu, koja od kraja godine namjerava uglavnom prestati s njihovim uvozom, radi sankcija

Cijene nafte tipa Brent kreću se trenutno oko 95,50-97USD/bl, jer su OPEC i saveznici odlučili smanjiti proizvodnju za 100.000 bl dnevno u listopadu, jer su cijene crnog zlata u padu tri mjeseca zaredom, što je najveći pad zaredom od 2020.

Tko kupuje rusku naftu

Azija je pojačala kupnju ruske sirove nafte nakon invazije Kremlja na Ukrajinu, što je omogućilo kupcima poput Indije i Kina da kupe naftu s popustom dok se Europa udaljavala od ruske nafte. Polovica ruskog izvoza sirove nafte ide kupcima u Aziji od početka rata u Ukrajini. Izvoz ruske sirove nafte u regiju otada je u stalnom padu od lipnja, kaže Bloomberg, pri čemu je otprilike polovica nafte iz Rusije iskrcala u Aziji, u odnosu na 60% u travnju. 

Indija je bila spremna kupiti velike količine ruske sirove nafte, dok su drugi novi kupci kupovali samo male količine. Drugdje, Turska se pokazala kao jak kupac za Rusiju, a prodaja na mediteranskom tržištu mogla bi ojačati kada zavladaju sankcije i ometaju sposobnost Kremlja da provodi transakcije na globalnoj razini u prosincu ove godine.