Na Konferenciji AI2Future predstavljen je pregled hrvatskog tržišta umjetne inteligencije, nastao u suradnji udruge za umjetnu inteligenciju CroAI i HGK. Hajdi Ćenan, članica udruge CroAI te suosnivačica AIRT-a, predstavila je pregled i naglasila da je njegova svrha pronaći 'skrivene dragulje' kod startupova koji se bave umjetnom inteligencijom. 

Do sada je identificirano preko 70 takvih. Oko 80 posto nalazi se u Zagrebu. Žena osnivača je 14 posto. U Austriji je primjerice 120 startupova. S obzirom na novinu ovoga polja, ne stojimo loše,“ istaknula je Ćenan. 

Fale ljudi

Sve zainteresirane pozvala je da daju svoj doprinos pregledu koji je na stranicama udruge. Davor Runje, suosnivač AIRT-a te predsjednik udruge softverskih izvoznika CISEX, predstavio je novu inicijativu, Hrvatsku AI ligu. Naglasio je da u kontekstu izvoznika softvera oni i dalje poslovno rastu. „Osnovni problem je naći ljude. Broj jedan traženo zanimanje u SAD-u je specijalist za umjetnu inteligenciju. To je ono što nama treba. Došli smo do zaključka da nam treba liga za ljude koji se žele dokvalificirati, studenti bez iskustva primjerice, i pomoću lige kreirati portfolio koji mogu predstaviti potencijalnom poslodavcu,“ rekao je Runje. 

Nove ideje

Država će u regulatornom kontekstu i u smislu drugih okvira učiniti sve da omogući razvoj umjetne inteligencije u Hrvatskoj. Nova europska paradigma razvoja već je koncipirana Europskim zelenim planom, to je smjer održivoga razvoja i čistih tehnologija. Hrvatsku 2030. vidimo kao zemlju u kojoj je došlo do odmaka od trenutne strukture gospodarstva. Trebamo otvoriti prostor novim idejama. Ministarstvo će iskoristiti svaku moguću priliku da to naglasi i da se naša financijska omotnica na isti način koncipira,“ rekao je tom prilikom ministar gospodarstva i održivoga razvoja Tomislav Ćorić.