Ovisnost Poljske o ugljenu preskupo košta poljske porezne obveznike, ali poljska vlada i dalje oklijeva prijeći na čiste izvore energije, navodi se u Izvješću Instituta za energetsku ekonomiju i financijsku analizu. Trenutačno je Poljska zemlja koja najviše ovisi o ugljenu u EU, oslanjajući se na fosilna goriva za 72% proizvodnje električne energije, dok 10% potreba zadovoljava iz plina. 

Ako se postupno ukidanje ugljena postigne do 2030., rezultirajuće uštede omogućile bi Poljskoj da izgradi dvostruko više čistih kapaciteta za proizvodnju električne energije nego što je trenutačno predviđeno dokumentom PEP2040, koji je putokaz energetske budućnosti Poljske, koji podrazumijeva tranzicijski plan za regije ovisne o ugljenu”, rekla je Mihaela Grubišić Šeba, analitičarka IEEFA za financiranje energetika i glavna autorica izvješća. 

Prema novoobjavljenoj analizi IEEFA-e, postupno ukidanje ugljena do 2030. uštedilo bi najmanje 141 milijardu eura poljskim poreznim obveznicima. Brojka bi mogla biti još veća, približavajući se ili čak premašujući 200 milijardi eura, ako cijene ETS dozvola porastu i Poljska ne uspije umiroviti svoje termoelektrane na ugljen. Godine 2020. iz ugljena je proizvedena gotovo trećina sve električne energije u EU. U prosincu 2020. postavljen je novi obvezujući cilj za sve zemlje EU-a za smanjenje emisija stakleničkih plinova za 55% do 2030. u usporedbi s razinama iz 1990. godine. 

Besmisleni prijenos imovine

U svjetlu novog cilja, tri poljske tvrtke u djelomičnom državnom vlasništvu objavile su planove za prijenos imovine u ugljenu na nacionalnu agenciju za energetsku sigurnost koja će uskoro biti formirana. "PGE, Tauron i Enea planiraju prenijeti tu svoju imovinu 2022., ali prijenos nema ekonomskog smisla, posebno s obzirom na šire troškove ugljena. Čini se da je ova strategija ponavljanje državnog plana spašavanja iz 2016. primijenjenog na poljsku rudarsku industriju, a porezni obveznici će platiti račun", rekao je Arjun Flora, direktor studija o energetskim financijama IEEFA Europe i koautor izvještaja. 

PEP2040, putokaz energetske budućnosti Poljske, uključuje tranzicijski plan za regije ovisne o ugljenu, program nuklearne energije i nove projekte vjetroelektrana na moru. Prema IEEFA-i, troškovi projekta mogli bi se u potpunosti pokriti prekomjernim troškovima nastalim nastavljanjem korištenja energije iz ugljena. “Povoljne okolnosti koje olakšavaju procese dekarbonizacije u Poljskoj su zastarjelost postojećih elektrana na fosilna goriva, ulaganje potrošača u solarne fotonaponske elektrane te brzi razvoj novih tehnologija za skladištenje električne energije i elektrane na obnovljive izvore energije”, rekla je Grubišić Šeba.