Četiri bugarske organizacije koje promiču nuklearnu energiju objavile su deklaraciju kojom se osuđuje suspenzija projekta NE Belene  i proširenje NE Kozloduj  s reaktorom koji je sagrađen za NE Belene. Tako su udruga Bulatom, Bugarsko nuklearno društvo (BgNs), Odbor za zaštitu Belena i bugarski ogranak Udruge žena u nuklearnoj energiji (WIN) poslali deklaraciju državnim čelnicima tražeći javnu raspravu o sudbini projekta. Između ostaloga, prema njima je nadogradnja NE Kozloduj reaktorom za NE Belene suprotna najnovijim koncepcijama o nuklearnoj sigurnosti.
Isto tako, čelnik Bugarske socijalističke stranke (čija je bivša vlada taj projekt i pokrenula) je izjavio da projekt NE Belene još nije nepovratno odbačen i da treba raspisati referendum o njegovoj sudbini. Pri tome se optužuje premijera Bojka BORISOVA da odluka o napuštanju tog projekta zapravo znači zajamčeno tržište za energiju iz termoelektrana koje su u stranom vlasništvu, a čija je cijena osjetno skuplja nego ona iz NE Kozloduj.
Istodobno je Državno povjerenstvo za regulaciju energetike i vodoprivrede (DKEVR) objavilo da će cijene električne energije u Bugarskoj porasti oko 10% od 1.7.2012. godine, kada počinje novo obračunsko razdoblje. Na cijene struje utjecat će i novi projekti u području obnovljivih izvora koji će 2012. godine biti pušteni u rad. DKEVR je također najavio mogućnost da cijene plina i tople vode padnu početkom srpnja 2012. godine, ali nije navedeno za koliko.
Konačno, vezano uz obnovljive izvore, treba reći da talijanska tvrtka Urmet Group  investira 6,5 mil. eura u svoju prvu veliku fotonaponsku elektranu kraj bugarskog sela Šišmanci u blizini Plovdiva. Elektrana će imati kapacitet 3 MW, a predviđeno je da radi idućih 20 godina, javlja bugarski dnevnik 'Novinite'.