Europska unija će vjerojatno uključiti plin i nuklearnu energiju kao održiva ulaganja u zelenu energiju na svoj predloženi popis (tzv. zelenu taksonomiju) koji će biti objavljen sredinom siječnja, rekao je EU povjerenik za unutarnje tržište. Plin nije "idealan" izvor energije, ali bolji od ugljena, rekao je šef EU-a za unutarnje tržište Thierry Breton u intervjuu koji je objavio Die Welt tijekom vikenda. 

Ako ne želite nuklearnu energiju, morate biti pragmatični i ne priuštiti si ideološku upornost. Atomska energija i prirodni plin pomoći će nam da ispunimo naše klimatske ciljeve. Zato mi u Komisiji računamo na predstavljanje taksonomije koja uključuje nuklearnu energiju i prirodni plin.", izjavio je. EU još uvijek raspravlja o svom takozvanom popisu "taksonomije" koji navodi ulaganja u održivu energiju dok blok nastoji ispuniti svoje niskougljične ambicije do 2050. 

Lobiranje u bloku

Na summitu ovog tjedna, čelnici EU-a bili su podijeljeni oko uključivanja plina i nuklearne energije na popis, posebno budući da se zemlje suočavaju s rekordno visokim troškovima energije. Blok Njemačke i Austrije predvodi protivnike nuklearne energije, a Francuska, koja se upravo suočava s gašenjem reaktora uslijed sigurnosnih pitanja, predvodi grupu 13 zemalja koje lobiraju za nuklearnu energiju, a među njima je i Hrvatska. 

Breton je ovoga tjedna optužio američku ministricu trgovine Ginu Raimondo za lobiranje u ime velikih tehnoloških tvrtki nakon što je kritizirala nova tehnološka pravila EU-a jer nerazmjerno utječu na američke tvrtke, te naglasio da ima prostora za razgovor, bez potrebe za lobiranjem. Inače, američke delegacije proizvođača energetske opreme nedavno su posjetile i Sloveniju s kojom razgovaraju o gradnji novog bloka NE Krško