Dužnost američke ministrice energetike preuzela je Jennifer M. Granholm. Nova ministrica prisegnula je 25. veljače ove godine pred potpredsjednicom Kamalom Harris, nakon ishođenja potrebne suglasnosti Senata na njezino imenovanje. Nova ministrica tako će biti druga žena na čelu Ministarstva energetike (US DoE), a ujedno i 16. osoba na njegovom čelu nakon što je ono osnovano.

U svojem nastupnom govoru, između ostaloga, ministrica Granholm je izjavila: "Počašćena sam povjerenjem koje mi je poklonio predsjednik Biden da vodim fantastičnu ekipu Ministarstva energetike. Ministarstvo vode brilijantni znanstvenici, inženjeri i stručnjaci za energetsku politiku koji su najbolji u poslu za koji smo zaduženi: razviti i primjenjivati nove, čiste energetske tehnike koji će ispuniti cilj vlade o neto nultim emisijama ugljika do 2050. godine i osigurati budućnost našeg naroda. Spremna sam raditi s njima kako bi ubrzali američku revoluciju čiste energije, stvorili milijune dobro plaćenih radnih mjesta i ostvarili koristi za američke radnike i zajednice u cijeloj zemlji."

Nova ministrica porijeklom je Kanađanka. Po struci je pravnica, s diplomama Sveučilišta Kalifornije u Berkeleyu i Harvardske pravne škole. U razdoblju 2003. - 2011. godine u dva mandata bila je guvernerka Savezne države Michigan. Pri tome je uspješno riješila probleme nastale raspadom automobilske industrije, a razvoj i istraživanje rješenja za osiguravanje čiste energije uvrstila je u mičigenske prioritete. Zahvaljujući tome, čak 1/3 električnih vozila u Sjevernoj Americi danas koristi baterije koje su proizvedene u Michiganu, koji se u međuvremenu uvrstio u prvih pet saveznih država u SAD-u po patentima za čistu energiju. Uz to, u trajanju njezinih mandata u tom području energetike u Michiganu je otvoreno 126 000 novih radnih mjesta, objavio je američki hidroenergetski portal 'Hydro Review'.