Njemačka bi do kraja 2022. trebala zatvoriti 17 svojih nuklearnih elektrana. U drugom koraku procesa promjena tijekom dva desetljeća planira zatvoriti sve termoelektrane na ugljen, što će koštati oko 40 milijardi eura. Tako se do 2038. godine napušta njemačka proizvodnja električne energije iz ugljena. 

Cijelo to razdoblje elektroenergetski sustav prolazi kroz postupnu višeznačnu preobrazbu. Nakon zatvaranja u dva spomenuta procesa njemački EES će imati manju inerciju nego nekoliko desetljeća ranije, ali i veliki unos energije iz obnovljivih izvora u mrežu. Funkcionalno to znači da će imati manju krutost na kratkotrajne dinamičke prolazne poremećaje. Krutost EES-a predstavlja otpornost na kratkotrajne prolazne poremećaje. 

Zatvaranjem termoelektrana Njemačka se rješava velikih onečišćivača okoliša, ali za sada ostaje nejasno kako sačuvati postojeću inerciju (tromost) EES-a. Inercija je važna za trajnu dinamičku stabilnost svakog sustava i određuje hoće li sustav uspješno proći kroz nenadani kratkotrajni poremećaj ili se raspasti. Trajna dinamička održivost EES-a jedna od važnih značajki svakog izmjeničnog sustava. 

Više o tome moguće je pročitati u novom broju stručnog časopisa EGE

Na časopis EGE, koji izlazi pet puta godišnje i prati najnovija kretanja u energetici, možete se pretplatiti OVDJE.