Grupa GEN-I dočekala je krizu u vrlo dobrom financijskom stanju; nisko zadužena, s diversificiranim portfeljem i s poslovnim modelom koji omogućava fleksibilnost i brzu reakciju. 

GEN-I je prvu polovinu ove godine zaključio s EBIT-om od 11,1 milijuna eura te je tako za 20 posto premašio postavljeni plan usvojen 2019. Ulagači su s upisom na novo izdanje komercijalnih zapisa većim od 40 milijuna eura pokazali povjerenje u Grupu. 

Budući da već dobra pozicija likvidnosti nije zahtijevala takav obujam, emisija je završila na 25 milijuna eura, kao što je planirano.

 

Zelena digitalna transformacija 

Grupa je do kraja lipnja prodala 65 TW h električne energije i plina, kako putem fizičkih tako i financijskih ugovora, što predstavlja gotovo 80 posto realizacije u 2019. To je postignuto trgovanjem u više od 20 država i strateškim usmjeravanjem na trgovanje na zapadnim tržištima. 

Osim toga, dodatno je usmjerena na povećanje aktivnosti na europskom tržištu plina. Procjenjuje se da će 2020. biti rekordna po količini i da će premašiti prošlu godinu za najmanje 25 posto te se na godišnjoj razini približiti 100 TW h prodane električne energije i plina. 

Uspjeh Grupe ogleda se i u preostalim područjima poslovanja i usmjerenosti na zelenu digitalnu transformaciju, budući da je zanimanje za sunčane elektrane iznimno poraslo, a njihova prodaja premašila sve planove. Sunčane elektrane GEN-I Sonce instalirane su u 90 posto svih slovenskih općina, čime se od siječnja 2017. do ožujka 2020. smanjila količina emisije CO2 za više od 6.700 tona. 

"Naš se uspjeh temelji na pametnom poslovanju, razvoju novih proizvoda, usredotočenosti na korisnika, zelene tehnologije budućnosti i dobro osmišljenoj strategiji koja nam omogućava prilagođavanje nepredviđenim promjenama, poput trenutne epidemije koronavirusa i njenih posljedica", izjavio je Robert Golob, predsjednik Uprave GEN-I-ja.