Zahtjev za ukidanjem ugljena kao energenta podržale su još 23 zemlje u četvrtak na klimatskoj konferenciji UN-a, ali su se tomu usprotivili najveći proizvođači. Obećanje o ukidanju ugljena nisu podržali Australija, Indija, Rusija, Japan, SAD i Kina, koja drži više od pola svih termoelektrana, a planira ih još sagraditi. Alok Sharma, predsjednik dvotjedne klimatske konferencije UN-a u Glasgowu, kazao je kako "možemo kazati da je kraj ugljena na vidiku". Kanada, Južna Koreja, Ukrajina, Indonezija i druge velike zemlje korisnice ugljena potpisale su sporazum o postupnom ukidanju ugljena za proizvodnju električne energije, pri čemu su se veća gospodarstva dogovorila da će to učiniti do 2030-ih godina, a manja do 2040-ih. 

Neobvezujuća deklaracija o ukidanju ugljena ima "77 potpisnika, uključujući 46 zemalja, poput Poljske, Vijetnama i Čilea, a 23 su po prvi puta obećale odustati od ugljena", kazao je Sharma. Prema dogovoru s COP 26, više od 100 financijskih institucija i drugih organizacija složilo se da će prestati financirati razvoj ugljena. Više od 20 vlada, uključujući Veliku Britaniju, SAD i Dansku, i financijskih institucija poput Europske investicijske banke složilo se da će postupno ukinuti financiranje međunarodnih projekata za naftu i plin. 

Iako se dogovor smatra velikim pomakom, neuspjeh je što se u sporazum o prekidu proizvodnje ugljena nisu uključila neka od najvećih svjetskih gospodarstava ovisnih o tom energentu, piše Jutarnji list.