Projekt Gornji horizonti u BiH uredno napreduje unatoč protivljenju hrvatske strane. Radovi na realizaciji projekta "HE Dabar" odvijaju se predviđenom dinamikom; pristupni putevi su skoro dovršeni, a sljedeće godine počet će i radovi na tunelu, izjavila je Srni direktorica Elektroprivrede Republike Srpske /ERS/ Branislava Milekić. Projektom hidroenergetskog korištenja voda Gornjih horizonti predviđena je izgradnja tri hidroelektrane - Dabar, Nevesinje i Bileća. Prema ranijim najavama, HE Dabar će na mreži biti početkom 2017. godine. Projekt ukupno vrijedan 176 milijuna eura obuhvaća i gradnju kanala za navodnjavanje Nevesinjskog, Dabarskog i Fatničkog polja, kao i sistema za vodoopskrbu.
Milekić naglašava da su pristupni putevi uglavnom završeni, te ugovoreni radovi za vodoopskrbu, dalekovod i trafostanice. "Tokom ovih radova bilo je određenih prepreka na koje se nije računalo, ali se oni, ipak, odvijaju neometano i kako je planirano, a manja kašnjenja nastojimo nadomjestiti u idućim koracima", kaže Milekić i napominje da se ovih dana završava kompenzacijski bazen, odnosno da je potrebno samo montirati opremu. Glavni projekt trebao bi biti završen do siječnja sljedeće godine.
"Imamo završen i dio projekta koji se odnosi na tunel koji je na kritičnom putu. Očekujemo da će biti završen prije roka za završetak glavnog projekta kako bi se moglo pristupiti pripremi natječajne dokumentacije", objašnjava Milekić, koja očekuje da će do kraja 2014. godine početi radovi na tunelu, koji se gradi za potrebe hidroelektrane.
Projekt Gornji Horizonti izaziva veliku zabrinutost u Hrvatskoj jer prijeti uništenjem ušća Neretve, no jasan stav hrvatske Vlade još nije artikuliran. Zbog bojazni od mogućeg ekocida projektu Gornji horizonti svoje protivljenje nebrojeno puta su iskazali zabrinuti žitelji neretvanskih općina okupljeni u inicijativu 'Spasimo dolinu Neretve'. U Mostaru je u rujnu prošle godine održana javna rasprava na kojoj su zainteresirane strane s bosansko hercegovačke i hrvatske strane zatražile da se projekt zaustavi i preispita. Sudionici rasprave zaključili su kako će izgradnja Hidroelektrane Dabar u Republici Srpskoj ostaviti bez dostatnih količina vode područje uz dolinu Neretve, što će dugoročno biti katastrofalno za poljoprivrednu proizvodnju, ali i opstanak žitelja tih, sada već, ugroženih područja. Ocjenjuje kako području Neretve prijeti velika ekološka, kulturološka i demografska katastrofa.