Ruska državna banka Sberbank objavila je u srijedu da će osigurati 400 milijuna USD zajma za gradnju prve nuklearne elektrane Akkuyu u Turskoj, kod grada Mersina na obali Mediterana. Zajam će biti odobren Rosatomu, koji već gradi kontroverznu elektranu. Rusija je s Turskom 2010. potpisala međudržavni ugovor o gradnji te elektrane koja će se sastojati od četiri VVER-1200 reaktora ukupnog instaliranog kapaciteta 4.800 MW. Kada bude završena, elektrana bi trebala proizvoditi 35 milijardi kWh godišnje, a objekt ima životni vijek 60 godina, objavio je AA.com.tr. 

Pukotine u temeljima


Projekt, čije gradilište je otvoreno u travnju, se u praksi suočava s dosta poteškoća, kao što je manjkavost u projektiranju te manjak kompetentnih inženjera na gradilištu, a tu je i niz otvorenih sigurnosnih i ekoloških pitanja kad je riječ o kroriranoj vodi koja će se ispuštati u more. Turski portal Ahvalnews piše da su u svibnju zamijećene pukotine u temeljima, koje je registrirala i turska atomska agencija. 


To je u međuvremenu popravljeno, a neslužbeno se piše da je problem u tome što je projekt napravljen u Rusiji, gdje je klima hladnija te izgleda nije prilagođen za tuske klimatske uvjete. Projek je ključan za ostvaranje Erdoganove vizije o smanjivanju energetske ovisnosti zemlje a NE Akkuyu trebala bi zadovoljiti 10% potreba zemlje za električnom energijom. EU je zamjerila Tuskoj što nije poštovala ESPOO konvenciju o prekograničnom onečišćenju, a pregovori o pridruživanju EU su suspendirani ranije ove godine.