Bugarska vlada je formalno dala 'zeleno svjetlo' da se sagradi novi reaktor u NE Kozloduj. Za to će se iskoristiti u Rusiji već sagrađeni reaktor za propali projekt NE Belene. Vlada je samo formalizirala odluku koju su već puno ranije formulirali premijer Bojko BORISOV s najužim suradnicima.
Istodobno je bugarska parlamentarna delegacija u posjeti Japanu pozvala je japansku tvrtku Toshiba da investira u novi energetski objekt na lokaciji pripremljenoj za gradnju NE Belene. Na tom bi mjestu bugarska vlada rado vidjela plinsku elektranu, a Toshibu se poziva i da pomogne Bugarskoj u implementaciji tehnologija za energetsku učinkovitost i štednju energije.
Kada je pak riječ o plinu za Bugarsku, bugarski ministar gospodarstva, energetike i turizma Deljan DOBREV je najavio da će Bugarska i Rusija vjerojatno potpisati novi plinski ugovor do kraja ljeta 2012 godine. Pri tome Bugarska planira  poduzeti konkretne mjere u smanjivanju cijene plina poput vezivanja cijena uz cijene na slobodnom tržištu, a ne samo na cijene nafte. Također se želi izbjeći potpisivanje ugovora na vrlo dugo razdoblje budući da postoji mogućnost da Bugarska iza 2018. godine  dobije i pristup plinu iz Azerbajdžana.
Vezano uz to, Bugarska je objavila javni natječaj za izradu studije za istraživanje  mogućih nalazišta prirodnog plina u Crnom moru. Rok za dostavu ponuda je 30.5.2012. godine. Ministar Dobrev je naglasio da postoji veliki interes najvećih svjetskih naftnih tvrtki za istraživanje plina te da dosadašnje procjene govore u prilog tezi da se tamo nalaze značajne rezerve. Premijer Borisov je također naglasio da se sve zabrane istraživanja energenata, osim plina iz škriljaca, trebaju odbaciti. Bugarski mediji navode da je najveća američka naftna tvrtka ExxonMobil zainteresirana za istraživanje konvencionalnih rezervi plina u bugarskom dijelu Crnog mora, javlja bugarski dnevnik 'Novinite'.