Hrvatski Telekom i Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu danas su pustili u rad prvu 5G campus mrežu u Hrvatskoj, koja znanstvenoj i poslovnoj zajednici te studentima i start-upima omogućava rad na razvojnim projektima temeljenim na 5G tehnologiji u području interneta stvari (IoT), industrije 4.0, automatizacije, robotizacije i primjene umjetne inteligencije.

FER će u suradnji s Hrvatskim Telekomom promicati projekte iz područja automatizacije i računarstva, telekomunikacija i radiokomunikacija te medicine, energetike i poljoprivrede, koji se oslanjaju na upotrebu mobilnih mreža, čime će se izravno potaknuti daljnji razvoj robotike, edge i fog computinga te distribuiranog učenja. 

Hrvatski Telekom razvio je ovaj projekt po uzoru na campus mreže koje Deutsche Telekom pokreće u Njemačkoj, Austriji, Češkoj i Mađarskoj, s ciljem razvoja i testiranja novih komunikacijskih tehnologija. 


Jedinstveni tehnološki poligon  

Testna campus mreža na FER-u je implementirana tako da se koristi frekvencijski pojas 3,5 GHz te su resursi jezgrene i radijske mreže rezervirani isključivo za ovu namjenu te logički i fizički odvojeni od javne 5G mreže. To omogućuje da se postignu optimalne performanse mreže (brzina, kapacitet i latencija) neophodne za istraživačke projekte, priopćeno je iz Hrvatskog Telekoma. 

"FER njeguje snažnu suradnju s gospodarstvom na lokalnoj i međunarodnoj razini, a s gotovo 250 znanstveno-istraživačkih aktivnih projekata, među najtraženijim je partnerima za suradnju u istraživanjima i razvoju inovacija. Upravo projektima kao što je Campus Network, FER svoje studente priprema za kompetitivno tržište rada i omogućava im proaktivnu ulogu u daljnjem razvoju tehnologija budućnosti. Istovremeno, široj hrvatskoj akademskoj zajednici osigurava pristup najsuvremenijim tehnologijama, čime kontinuirano pridonosi povećanju broja stručnjaka u području STEM", ističe prof. dr. sc. Gordan Gledec, dekan FER-a.

"Campus mreže su ključne za primjenu 5G tehnologije u konceptu industrije 4.0. Podrazumijevaju implementaciju zasebne mrežne infrastrukture za pojedine industrijske korisnike uključujući bazne stanice i sve potrebne elemente paketske jezgrene mreže kao i njihovo povezivanje s javnom 5G mrežom. Suradnja s FER-om otvara jedinstveni tehnološki poligon u ovom dijelu Europe za razvoj rješenja temeljenih na senzorici, robotici i primjeni umjetne inteligencije u stvarnom vremenu. Ovim otvaramo mogućnost novog kompetencijskog i tehnološkog iskoraka, kako za polaznike i istraživače na FER-u tako i za sve gospodarske subjekte u Hrvatskoj", izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma. 


Modernizacija prometa

Inače, FER u suradnji s Hrvatskim Telekomom već radi na dva projekta koji će javnosti biti predstavljeni tijekom 2021. godine. 

Prvi projekt razvija mogućnost upravljanja dronom s ciljem modernizacije nadzora, analize i upravljanja prometa na javnim prometnicama čime će se spriječiti stvaranje bezrazložnih prometnih zagušenja, posebice za vrijeme turističke sezone na glavnim državnim prometnicama. 

U ovom projektu, osim FER-a i Hrvatskog Telekoma, sudjeluju hrvatske tvrtke King ICT, Planet IX i Orqa.