Već tradicionalni Forum Hrvatskog energetskog društva - Dan energije u Hrvatskoj i ove je godine okupio vodeće hrvatske stručnjake za energetiku, a održan je pod podnaslovom 'Kako ostvariti ciljeve smanjenja emisije CO2 do 2050. godine'.  Kako je pri tome u uvodnom izlaganju naglasio predsjednik Hrvatskog energetskog društva i ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar, dr. sc. Goran GRANIĆ, dipl. ing., radikalno smanjenje emisije ugljičnog dioksida je i dalje glavna tema zbog toga što ne treba zanemariti činjenicu da, unatoč tome što se zbog gospodarske krize na kojoj je trenutačni fokus 2050. čini predalekom, to je ujedno i godina do koje neki načini na koji se danas koristi energija vjerojatno više neće postojati. U skladu s time, nužno je mijenjati pristup planiranju energetskih projekata jer se štetne emisije sada jednostavno moraju uzimati u obzir, a stoga se moraju mijenjati i zakonodavna i tehnološka i politička i obrazovna i ekonomska gledišta na tu problematiku. 
Nadovezujući se na to, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje DOKOZA, ing. istaknuo je kako je u svakom slučaju pogrešan put onaj koji se osniva na smanjenju ulaganja u zaštitu okoliša, ali i da se tijekom 2014. godine očekuje donošenje Strategije niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske. Konačno, kako je napomenuo, upravo bi 'zelena rješenja' u energetici i cijelom gospodarstvu mogla biti način kako bi se u Hrvatskoj otvorilo čak 80 000 novih radnih mjesta. 
No, pri svim tim procesima nipošto se ne smije zaboraviti društveno odgovorno poslovanje, a ni činjenica da u svijetu sve veći problem postaje energetsko siromaštvo stanovništva, na što je upozorila savjetnica Predsjednika Republike za gospodarstvo i sektorske politike Europske unije, Tamara OBRADOVIĆ MAZAL. Pri tome je kao alarmantnu činjenicu da čak 12% hrvatskih građana većinu svojih prihoda troši na pokrivanje troškova za energiju i energente.
Dakako, na Forumu su i ove godine prikazana brojna izlaganja domaćih i inozemnih stručnjaka upravo s temom smanjivanja štetnih emisija u energetici