Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak objavio je u petak da ima e-mailove iz Uprave Ine prema kojima se pripremaju dvije verzije plana o potpunom prekidu proizvodnje s datumima zatvaranja sisačke rafinerije 1. siječnja ili 1. svibnja 2019. Kažu da je još sredinom srpnja stigao nalog da se za poslovni plan 2019. – 2021. pripremi plan troškova za gašenje proizvodnje u Sisku u dva scenarija – prvi predviđa gašenje proizvodnje s prvim siječnja, a drugi s prvim svibnja sljedeće godine. Ističe se u e-mailu kako je "odljev zaposlenih planiran u razmaku od šest mjeseci nakon prestanka rada rafinerijskog postrojenja". 
Iz INA-e pak službeno kažu da nikakve odluke nisu donesene i podsjećaju da RN Sisak "generira stotine milijuna kuna gubitaka i takvo stanje nije održivo no, nikakve nove odluke nisu donesene. Ako bilo kakva odluka vezana uz budućnost rafinerije bude donesena, pravovremeno i na odgovoran način ćemo obavijestiti sve uključene strane". Kako je priopćeno iz Stožera, riječ je o novom obliku pritiska na radnike Rafinerije nafte u Sisku, koji je pripremljen dok su radnici koristili godišnje odmore. 
"Samo 23 dana nakon zatvaranja postrojenja FCC u Sisku, donesen je prijedlog odluke za konačno zatvaranje rafinerije u Sisku. Iako su prezentiravši ovakav 'krnji' način rada rafinerije tvrdili da će osigurati budućnost rafinerije do najmanje 2022. godine i usprkos tome što je prezentirano da ovaj način rada donosi dobit, ostvaruju se predviđanja Stožera. Radi li se o sustavnom neznanju ili ipak o realizaciji dugo planiranih aktivnosti i neprijateljskom preuzimanju INA-e od strane MOL-a? Navode se, u dostupnim nam podacima elektronske pošte, dva moguća scenarija u razdoblju od pet mjeseci", stoji u priopćenju Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak. Hrvatsku Vladu pita je li upoznata s tim planovima i skorim donošenjem odluke, ili mađarski MOL bez znanja partnera samostalno donosi jednostrane odluke, unatoč hrvatskim predstavnicima u Upravi. Ako je Vlada RH upoznata s ovim planovima, prema Stožeru to znači da je odustala od rafinerije u Sisku i od otkupa dionica Ine. Napominju kako Vlada RH uporno ne želi primiti predstavnike Stožera, koji posjeduje podatke o profitabilnosti rafinerije. "Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak je ove godine u veljači i ožujku upozoravao u više navrata kako će obustava rada najprofitabilnijeg postrojenja u rafineriji ubrzo dovesti do zatvaranja cijele rafinerije u Sisku, što se ovim dopisima i potvrđuje. Odluka nije donesena i još nije kasno da država, koja je ravnopravni suvlasnik Ine, zauzme o tome stajalište", ističe se u priopćenju.