Novi sindikat radnika Ine "Nova solidarnost" u Sisku je u ponedjeljak održao konferenciju za medije "Prava istina o Ini". Govorili su o ugovorima koje su bili primorani potpisati radnici maloprodaje, otkazima, pritiscima i poniženjima i daljnjoj prodaji Ine unatoč pozitivnom poslovanju, javlja HRT. Najavili su da će se sastati i s novom vladom kako bi ih upozorili na događanja unutar najveće domaće naftne kompanije u stranim rukama. Dvojica dugogodišnjih radnika Ine Ivica Mikas iz Zagreba i Ivan Plazanić iz Slavonskog Broda dobili su otkaz zbog teške povrede radne obveze: korištenja službenog maila u privatne svrhe. "Ne radi se o nečemu u privatne svrhe, već sam prokazivao suradnju sindikalnih vođa s poslodavcem, objašnjava Plazanić, jedini hranitelj obitelji i otac četvero malodobne djece. Otkaz je dobio nakon 14 godina rada na benzinskoj postaji. "To je operativni model unutar Ine, kada se na nekog tko je nepoželjan ili na nekakav način ide drugačije od mišljenja poslodavca, ide tako represivno da ga se uništava i financijski i na sve moguće načine", kaže Mikas, bivši član radničkog vijeća Ine koji će zadovoljštinu tražiti na sudu. 
U Ini pak ističu kako se radi o namjernoj netočnoj interpretaciji činjenica i podataka vezano uz rad Inine maloprodaje. Novi model upravljanja Ininom maloprodajnom mrežom pokrenut je temeljem Sporazuma kojeg su ljetos potpisala tri sindikata potpisnika Kolektivnog ugovora za Inu, d.d. (INAŠ - Sindikat naftne djelatnosti, Sindikat naftnog gospodarstva – SING i Samostalni sindikat radnika u djelatnostima energetike, kemije i nemetala Hrvatske – EKN), Radničko vijeće Ine te predstavnici INA Maloprodajnih servisa d.o.o. i Ine. Taj Sporazum je rezultat konstruktivnog socijalnog dijaloga, a potpisnici su se složili da je dogovoreni model s jedne strane poslovno održiv, a da s druge strane osigurava sigurnost zaposlenja te primjerenu razinu prava radnika unutar INA Grupe koja je potvrđena i odgovarajućim Kolektivnim ugovorom. 
U Novoj solidarnosti pak žele upozoriti na nepravde u Ini i prozivaju ostale sindikate unutar kompanije da ne čine ništa kako bi branili radnička prava. A radnicima maloprodaje nametnuti su novi ugovori po kojima im se plaća smanjuje za 30%. Predsjednik sindikata Nova solidarnost Predrag Sekulić zaključuje kako postoji osnovana sumnja koja upućuje na udruživanje poslodavca i sindikata u slučaju maloprodaje Ine. Radnici su svim ovim radnjama dovedeni u zabludu i Nova solidarnost pokrenut će postupak za utvrđenje ništetnosti sporazuma o maloprodajnim servisima između sindikata i Ine, dodaje. Sekulić kaže i da upravljanje Inom nije u skladu s hrvatskim zakonima. Tvrdi da su i Riječka i Sisačka rafinerija dokazale da posluju pozitivno i optužuje upravu da namjerno izbjegava velike kupce kako bi prikazala neprofitabilnost hrvatskih rafinerija. Namjerno se gube tržišta pod izlikom da pada potražnja na tržištu, a što sve ide na ruku MOL-ovim rafinerijama. To je potvrda neprijateljskog preuzimanja, ističe. Dok se želi pokazati pad prodaje, istodobno se velike količine prerađenog goriva uvoze iz mađarskih i slovačkih rafinerija.