Posljednih sedam dana raste cijena nafte na svim svim tržištima. Tako je cijena sirove nafte Brent na londonskom tržištu u četvrtak trgovanje započela na 67,65 dolara po barelu, što je najviša zabilježena vrijednost početne cijene od sredine veljače. U odnosu na zaključnu cijenu u srijedu, to je blago povećanje od 1,15%. U odnosu početnu cijenu dan ranije, to je povećanje od 1,09%. Uspoređujući pak tjedno kretanje, to je povećanje od 2,62% u odnosu na početnu cijenu preprošlog četvrtka. 
Cijena sirove nafte Brent na trgovanju u četvrtak je dosegnula 67,84 dolara po barelu, što je najviša razina od studenoga prošle godine. Cijena sirove nafte WTI na američkom je tržištu jučer započela trgovanje na 58,35 dolara po barelu, odnosno bila je 0,15% viša od zaključne cijene u srijedu, dok je početna cijena u četvrtak za čak 2,16% viša nego dan ranije. 
"Kratkotrajni pritisci na rast cijena koji su bili vidljivi posljednjih mjesec dana rezultat su politike redukcije proizvodnje sirove nafte članica OPEC-a u iznosu od 1,2 milijuna barela po danu koja će trajati do lipnja ove godine. Ovakvim potezom članice OPEC-a žele utjecati na regulaciju ionako prezasićenog tržišta te na kreiranje cijena. S druge strane, na kretanje cijena nafte utjecala je i povećana proizvodnja sirove nafte u SAD-u", priopćeno je iz Hrvatske gospodarske komore
Međunarodna agencija za energetiku (EIA) objavila je u utorak prognoze u kojima stoji kako će SAD proizvoditi 12,3 milijuna barela po danu u 2019. godini, pri čemu je SAD već sada najveći globalni proizvođač sirove nafte, ostavljajući iza sebe Saudijsku Arabiju i Rusiju. Pritisak na rast cijena nafte vidljiv je i zahvaljujući snažnoj potražnji Kine, bez obzira na njeno gospodarsko usporavanje. 
U narednim tjednima možemo očekivati daljnji uzlazni trend kretanja cijena sirove nafte i naftnih derivata jer prognoze Nacionalne australske banke (NAB) o kretanju vrijednosti cijene sirove nafte Brent pokazuju da bi ona do kraja ove godine mogla dosegnuti razinu od 70 dolara po barelu. "Time bi se dosegnula razina cijena koje su bile u studenome prošle godine, prije oštrog pada u prosincu kada su cijene nafte pale za više od 20%", ističu u HGK.