Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta održalo je Informativni dan za Istraživački fond za ugljen i čelik (RFCS) na kojem je predstavnik Europske komisije Lucas Janssen (DG Research and Innovation) održao prezentaciju “R&I Opportunities for the Coal and Steel in 2017” i predstavio Istraživački fond za ugljen i čelik te objavljeni natječaj. U ime potpredsjednice Vlade  i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martine Dalić, uvodni govor održala je pomoćnica ministrice mr. sc. Ivana Soić. Pomoćnica ministrice Ivana Soić istaknula je kako je Hrvatska pristupanjem u Europsku uniju stekla prava na korištenje mnogobrojnih fondova. Naglasila je kako je 2014. godine donijeta Strategija poticanja investicija za razdoblje od 2014. do 2020. godine, a nakon nje su usvojene i Strategija pametne specijalizacije za razdoblje od 2016. do 2020. godine i Industrijska strategija za radoblje od 2014. do 2020. godine. Posebno je istaknula kako se radi na tome da se uklone razna ograničenja koja vrlo često koče poslovanja poduzetnika, a posebno da se ukloni i smanji suvišna dokumentacija i papirologija. Regulatorna reforma tržišta usluga je ključna za razvoj gospodarstva jer znači manje prepreka i troškova poduzetnicima i stvaranje novih radnih prilika. Time se daje više prilika za širenje tržišta i stvaranje inovacija kao i mogućnost za sniženje cijena i veći izbor potrošačima. Pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji, stekli smo mogućnost da kao zemlja članica EU predlažemo aktivnosti i projekte u području istraživanja ugljena i čelika, a koji se financiraju putem ovog fonda. 
U 2017. godini, RFCS će izdvojiti više od 42 milijuna eura za financiranje istraživanja čiji je cilj održavanje konkurentnosti europske industrije ugljena i čelika na svjetskoj razini.
Europska komisija je 13. lipnja 2017. godine objavila poziv za podnošenje prijava projekata za 2017. godinu, na koji se mogu javljati sveučilišta, instituti, trgovačka društva, poduzetnici ili druge pravne i fizičke osobe. Zadnji dan za dostavu prijedloga projekata je 15. rujna 2017. godine. Energetske sirovine mogu se svrstati u strateške sirovine jer su preduvjet gospodarskog razvoja svake zemlje. U Hrvatskoj je eksploatacija ugljena prestala još prije 30 godina, pa se sva potrebna količina uvozi. Isto tako, najveći dio potreba za čelikom podmiruje se iz uvoza. Izrazito visok postotak uvoza je u kategorijama nehrđajućeg čelika, šipki i dijelova obloženih proizvoda ravne površine i limova i ostalih ravnih površina. Važno je istaknuti kako pri usporedbi statističkih podataka proizvodnje čelika u dvije turistički značajne zemlje (Italija i Španjolska) u odnosu na proizvodnju u Hrvatskoj, dolazimo do razbijanja mita o nespojivosti dviju gospodarskih grana: razvoja turizma i proizvodnje čelika. 
MINGO je u okviru svojih nadležnosti, poduzelo je brojne aktivnosti kako bi potaknulo razvoj hrvatskog gospodarstva koje će biti utemeljeno na znanju te kako bi se potaknulo povezivanje znanosti, istraživanja i gospodarstva. Brojna istraživanja pokazuju da ključna komponenta uspjeha industrijskih tvrtki leži u opsegu njene inovativnosti, odnosno o sposobnosti tvrtke da u svoje poslovanje uvede nove procese, nove proizvode ili ideje za organizaciju, zaključuje se u priopćenju.