Svijet se mora bolje zaštititi od opasnosti nuklearnog terorizma, kazao je čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano i naglasio da se sve manje može isključiti mogućnost atentata te vrste s razarajućim posljedicama. Države ne rade dovoljno da preveniraju tu mogućnost a najveći problem upravo je to što ne priznaju opasnost, kazao je Amano. On drži da nije nemoguće da ekstremisti naprave primitivnu nuklearnu bombu, ako se domognu radioaktivnog materijala, iako je puno izglednija mogućnost da naprave takozvanu "prljavu bombu", u kojoj se koristi konvencionalni eksploziv kako bi se raspršio radioaktivni materijal, piše Telegraph. Takav materijal može se naći u sveučilištima, bolnicama i drugim ustanovama, a Amano kaže da bi takve bombe u paniku bacile svaki veliki grad, dok bi psihološka, gospodarska i politička šteta bila ogromna.
Bombaši samoubojice, koji su uoči Uskrsa napali Bruxelles, planirali su napad na jednu od belgijskih nuklearnih elektrana. Dva dana nakon napada ubijen je zaštitar koji je radio za belgijsku nuklearku u regiji Charleroi a ukradena mu je propusnica, koja je odmah poništena. Prošle godine nakon napada u Parizu otkriven je video koji prikazuje kretanje direktora belgijskog nuklearenog istraživačkog programa, moguće s namjerom da bude otet. Teroristi su već 2014. bili osumnjičeni za sabotažu nuklearnog reaktora Doel 4 2014. koji četiri mjeseca nije radio, a federalni tužitelj nije mogao isključiti terorizam. U medijima su se pojavile informacije da su bombaši samoubojice planirali napad na nuklearnu elektranu ali su se prebacili na aerodrom i metro u zadnji tren jer je jedan od vođa ćelije bio uhapšen u policijskoj zasjedi tjedan dana prije napada. Prije i nakon napada 11 radnika nuklearne elektrane na sigurnosnim provjerama ostalo je bez dozvole ulaska. 
“Terorizam se širi i ne može se isključiti mogućnost upotrebe nuklearnog materijala,” rekao je glavni tajnik IAEA-e u razgovoru za agenciju AFP. “Države članice moraju pokazati povećano zanimanje i pojačati sigurnost “, podsjetio je dok se na summitu o tom pitanju trebaju sastati čelnici pedesetak zemalja u Washingtonu 31. ožujka i 1. travnja na poziv američkog predsjednika Baracka Obame. Francuske nuklearne elektrane su nadlijetale neidentificirane bespilotne letjelice posljednjih mjeseci. Osim opasnosti izravnog napada, glavnu prijetnju predstavlja krađa radioaktivnog materijala. U dvadesetak godina IAEA je zabilježila oko 2800 slučajeva trgovine, nedozvoljenog posjedovanja ili “gubitaka” radioaktivnog materijala.