Njemačka će vjerojatno propustiti cilj za studeni kad je riječ o razinama plina u skladištima, koje je postavila vlada kako bi izbjegla energetsku krizu, rekao je čelnik energetskog regulatora Bundesnetzagentur (BNetz) u četvrtak za njemački medij t-online, upozoravajući da se najveće europsko gospodarstvo suočilo s dvije teške zime. 

Prvi cilj da skladišta plina budu 75% puna do 1. rujna je postignut. Sljedeći ciljevi su da razine skladišta budu na 85% do 1. listopada i 95% do 1. studenog. "Ne očekujem da ćemo sljedeće ciljeve za skladištenje postići tako brzo kao prvi", rekao je za t-online Klaus Mueller, čelnik Bundesnetzagentur. Postizanje cilja od 85% "nije nemoguće, ali je vrlo ambiciozno, posebno do 1. listopada ako se grijanje već koristi. U svim našim scenarijima propustit ćemo prosječnu razinu popunjenosti od 95% od 1. studenoga. To ćemo jedva moći učiniti jer su pojedinačni sustavi za pohranu krenuli s vrlo niske razine", rekao je. 

Višegodišnji problem

Mueller je rekao da bi Nijemci trebali štedjeti plin jer se nekoliko godina suočavaju s potencijalnim problemima. "Ne radi se samo o jednoj zimi, radi se o najmanje dvije, a sljedeća bi zima mogla biti još teža", rekao je, dodajući da su lokalne nestašice plina tijekom zime vjerojatne.", upozorio je. 

Njemačka je u drugoj fazi trostupanjskog hitnog plana za smanjenje ovisnosti o ruskom plinu zbog rata u Ukrajini. Rusija je od sredine lipnja drastično smanjila dotok u Europu preko plinovoda Sjeverni tok 1 i trenutno isporučuje samo 20% dogovorenih količina, okrivljujući tehničke probleme, javlja Reuters.