U jedinom preostalom rudniku ugljena u susjednoj Sloveniji, onome u Velenju kojim upravlja tvrtka Premogovnik Velenje ostvaren je novi rekord u proizvodnji ugljena, odnosno rekordni napredak jednog otkopa u jednom danu. Tako je na otkopu G4/B koji se nalazi u sjevernem krilu jame Preloge ostvaren napredak od 9,4 m/d, što je najveći dnevni napredak u povijesti rudnika. Prethodni najveći napredak u velenjskom rudniku ostvaren je 2012. godine i iznosio je 8,6 m/d.


Proizvodnja će se možda i povećati

Otkop G4/B je krovni otkop s visinom otkopavanja 5 m i duljinom 105 m. Za ostvarivanje rekordnog rezultata otkopavanja od 9,4 m/d na tom je otkupu trebalo u jednom danu, u tri smjene, izvesti 10 rezova po cijeloj duljini otkopa. Pri tome je ostvaren još jedan, manji rekord jer su četiri reza izvedena u samo jednoj smjeni. Trenutačna prosječna proizvodnja na otkopu G4/B iznosi 5000 - 6000 t/d ugljena. Sličan napredak očekuje se do sredine travnja, kada će se otkop povećati sa sadašnjih 60 na 113 sekcija. Nakon povećanja otkopa napredak će se smanjiti i iznosit će oko 4 m/d. Unatoč tome, proizvodnja ugljena će ostati na sadašnjoj razini, a možda će čak biti i veća.


Ugljena ima do kraja radnog vijeka TE Šoštanj

U skladu s time u 2021. Premogovnik Velenje, koji posluje kao dio Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), očekuje proizvodnju ugljena od 3,3 mil. t, od čega bi u prvoj polovici godine trebalo biti ostvareno 45% godišnje proizvodnje. Na osnovi Elaborata o klasifikaciji i kategorizaciji izračunatih zaliha ugljena u velenjskom rudniku, zalihe ugljena u rudniku iznose oko 104,4 mi. t. S obzirom na predviđenu dinamiku otkopavanja, to bi trebalo biti dovoljno do kraja pogona bloka 6 u TE Šoštanj koja kao energent koristi upravo taj ugljen, izvijestio je Premogovnik Velenje.