INA d.d. osvojila je Deloitteovu Green Frog nagradu za najbolje izvješće o održivosti, dok je HEP d.d. osvojio istu nagradu za najveći napredak u izvještavanju u 2018. godini. Nagrade su doijeljene na konferenciji Ulaganje u održivost, održanoj danas u Zagrebu, u organizaciji tvrtke Deloitte Hrvatska i u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca i Global Compact mrežom Hrvatske. 

Nagradu Green Frog Deloitte dodjeljuje od 2000. godine. Ove je godine zaprimljeno i ocijenjeno 112 izvješća, što predstavlja najveći broj izvješća dosad, od kojih se 10 kvalificiralo za ulazak u regionalni krug natjecanja, a pet u uži krug za dodjelu nagrade na regionalnoj razini. Sva su ovogodišnja izvješća pripremljena u skladu sa smjernicama Međunarodnog vijeća za cjelovito izvješćivanje (IIRC). Države koje prednjače u cjelovitom izvješćivanju su: Poljska (24 %) i Hrvatska (20 %). 

INA pobjednik treću godinu zaredom

Iznimno mi je drago što je Ina, već treću godinu za redom, proglašena dobitnikom Green Frog nagrade za najbolje izvješće o održivosti u Hrvatskoj. Ova nagrada dokazuje da su naši napori u ostvarivanju održivog poslovanja prepoznati i daje nam vjetar u leđa da i dalje predano radimo na još jačoj integraciji održivosti u sve naše poslovne procese. Svjesni smo da ulaganjima u održivi razvoj dodatno gradimo ugled kompanije, povećavamo svoju konkurentnost na tržištu te smanjujemo okolišne rizike, ali i brinemo o očuvanje društvene „dozvole za rad”, koja se temelji na prihvaćanju od strane lokalne zajednice.“ izjavila je Angelika Brnada, direktorica Održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša INA-e. 

Izvješće o održivosti HEP grupe za 2017. godinu sastavljeno je prema sržnoj opciji smjernica globalno prevladavajućeg GRI Standarda, a u cilju što veće transparentnosti uključuje i podatke prema pokazateljima Sektorskog dodatka za energetiku. 

Naše prvo Izvješće o održivosti prema GRI standardu, za 2013. i 2014. godinu, objavili smo nekoliko godina prije uvođenja zakonske obveze. Veličina i značaj HEP grupe te široki raspon ekonomskih, okolišnih i društvenih utjecaja, učvrstili su nas u odluci da izvještavanju o održivosti pristupimo odgovorno i angažirano, nastojeći pratiti najbolju praksu. Nagrada Green Frog potvrda je da smo na pravom putu kad je riječ o kvalitetnoj, sveobuhvatnoj i transparentnoj komunikaciji s našim dionicima“, izjavio je član Uprave HEP-a Marko Ćosić, preuzimajući nagradu.