Rumunjski ministar gospodarstva, energetike i poslovnog okruženja Virgil Daniel Popescu u intervjuu za Euronews je potvrdio da se u zemlji neće graditi nova kontroverzna termoelektrana za ugljen. U planu je bila samo jedna takva elektrana - projekt TE Rovinari snage 600 MW, prvi put predložen 2012. godine s kineskim partnerima koji bi ujedno bili većinski dioničari. Jedinicom je partner trebao upravljati zajedno s državnim energetskim kompleksom Oltenia (OEC), koji trenutno upravlja s četiri elektrane i 10 rudnika lignita. Iako se projekt smatrao implicitno otkazanim jer je u rujnu uklonjen iz Nacionalne energetske strategije, ministrova najava čini ovo otkazivanje konačnim. Očekuje se kako će ministrova najava postati službena sljedeći mjesec, na Nadzornom odboru Oltenia Energy Complex

Neekonomična elektrana


Bankwatch i drugi zeleni su upozoravali da je ekonomika nove jedinice bila je od početka osuđena na propast, kako je pokazala analiza Bankwatcha iz 2019. godine. Čak i pod najpovoljnijim pretpostavkama za projekt, s cijenom ETS kvota od 21 eura/t, ali koja je danas veća od 27 eura, - i dalje bi imao negativan novčani tok tijekom prvih 15 godina poslovanja. 

Nadalje, prihod jedinice pokrivao bi troškove lignita, vapnenca i onečišćenja, ali ostavljao bi malo marže za fiksne troškove (plaće, rad i održavanje), amortizaciju i troškove kamata. Energetska tvrtka OEC ima veće zabrinutosti jer više ne može pokriti svoje operativne troškove: lani su posudili više od 100 milijuna eura, a ove je godine primili državnu potporu odobrenu od Europske komisije u vrijednosti od 251 milijun eura. 

Prebacivanje na plin

Iako se tvrtka polako miri s činjenicom da je ugljen neodrživ, misli da je prirodni plin dio rješenja. OEC nije u mogućnosti vratiti ovogodišnji zajam i zbog toga europska pravila o državnoj potpori zahtijevaju da pripremi plan restrukturiranja. Iako ovaj plan nije javan, tvrtka je predstavila sažetak koji pokazuje planove za izgradnju termoleketrana na plin ukupne snage 1,3 GW na mjestu elektrana Turceni i Ițalnița. OEC također namjerava izgraditi osam fotonaponskih parkova ukupne snage 700 MW.