Naftno gospodarstvo u Rumunjskoj, koja je nekada bila jedan od najvećih proizvođača nafte u Europi, unatoč padu proizvodnje i dalje je vrlo aktivno. Kako pokazuju podaci Rumunjskog udruženja tvrtki za istraživanje i proizvodnju nafte (ROPEPCA), u Rumunjskoj i danas ima više od 400 naftnih ležišta i više od 13 000 aktivnih bušotina. U naftnom sektoru radi 14 800 ljudi, a u njega je u 2016. godini investirano ukupno 690 mil. eura, dok je ostvaren prihod od 2,9 mlrd. eura.
Istodobno je najveća naftna tvrtka na svijetu, američki ExxonMobil, pokrenula proces konzultacija u sustavu javne nabave u Rumunjskoj kako bi odabrala dobavljača usluga za konstruiranje, nabavu i izgradnju proizvodnih plinskih instalacija u Crnom moru.
Investicija je vrijedna oko 942 mil. dolara, a izgradnja podvodnih objekata bi trebala trajati tri godine. Tvrtka je u suradnji s domaćim Petromom 2012. godine pronašla ležišta plina u Crnom moru čija se veličina procjenjuje na 42 - 84 mlrd. m3 plina. Tvrtke nastavljaju daljnje istraživanje na rumunjskoj 'offshore' koncesiji Neptun, a očekuje se da bi komercijalna proizvodnja plina mogla početi do kraja desetljeća, javlja rumunjski portal 'Energy World Magazine'.