Iako je Europska unija postupno zabranila proizvodnju svih jačina klasičnih žarulja, one na sreću ipak neće nestati iz upotrebe! Kako piše Daily Mail, zbog toga što je EU direktiva koja zabranjuje klasičnu žarulju napisana loše, mnogi prodavači će i dalje prodavati žarulje namijenjene "industrijskoj upotrebi" u tvornicama. Rupa u zakonu se pojavila jer se EU direktiva koja zabranjuje žarulje od 40 W odnosi samo na "kućne žarulje" što znači da se u dućanima može nastaviti prodaja onih koje su namjenjene "industrijskoj upotrebi". 
Najmanje dva britanska proizvođača koriste "rupu" u direktivi da bi nastavila masovnu proizvodnju takozvanih "otpornih" žarulja koje izgledaju i rade skoro isto kao i klasične žarulje, ali su trajnije i otpornije. Te žarulje postoje za dvije verzije grla - sa zavrtnjem i bajonetne, a koštat će oko jedne funte što nije puno više od dosadašnjih žarulja za kućnu upotrebu, a i dalje upola manje od štednih žarulja. 
One neće biti u velikim supermarketima, ali će se moći nabaviti u dućanima sa elektrouređajima i preko on-line dobavljača. Tvornicama je dozvoljeno da nastave proizvodnju običnih žarulja koje nisu matirane ako je na kutiji napisano "otporne žarulje koje nisu za kućnu upotrebu". Te žarulje su proizvedene tako da izdrže udarce i vibracije u industrijskim uvjetima - ako lampa u kojoj je takva sijalica padne, ne prestaje raditi. Od 1. rujna u maloprodaji neće biti dozvoljena prodaja žarulja "pokrivenih" zabranom, ali će biti dozvoljeno da se prodaju zalihe. Britanski ured za mjere, vladina agencija za primjenu zabrane tradicionalnih žarulja, upozorio je domaćinstva da ne kupuju klasične žarulje i u službenoj obavijesti piše da će eventualna upotreba zabranjenih žarulja imati posljedice na politiku osiguranja kućanstva. U prosjeku, potrošnja električne energije u jednom kućanstvu će primjenom štedljivih žarulja biti smanjena za 15%, prenosi Capital.ba.