Jedan od dva ruska naftna giganta, Zarubežneft ili Gazprom, preuzet će naftni biznis od austrijskog OMV-a u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Pozivajući se na visoke izvore iz tih kompanija, ruski dnevnik Vedomosti objavio je, a prenio Bloomberg, da su ruski naftni proizvođači "Zarubežneft" i "Gaspromneft" dospjeli u drugu fazu ponude za kupnju benzinskih postaja austrijske kompanije OMV u Hrvatskoj i BiH.
List ističe da se očekuje kako će rezultati natječaja biti objavljeni 20. kolovoza. OMV je najveća srednjoeuropska naftna kompanija, a s ovog tržišta odlučila se povući jer se preusmjerava na eksploataciju i proizvodnju.  OMV, drugi najveći igrač na hrvatskom tržištu naftnih derivata, na hrvatskom i bosanskom tržištu više ne vidi perspektivu. – U skladu s OMV-ovom strategijom, razmatramo prodaju maloprodajnog i komercijalnog poslovanja u Hrvatskoj i BiH, što bi uključivalo potpuno povlačenje s oba tržišta – izvijestili su u prosincu prošle godine iz OMV-a. OMV Hrvatska d.o.o. zapošljava 70 radnika u svom zagrebačkom sjedištu, a ima 63 benzinske postaje i zauzima oko 13% tržišnog udjela. Otprije je poznat interes ruskih kompanija za OMV-ove postaje. Prema Večernjakovim informacijama četiri kompanije natjecale su se za OMV – ruske tvrtke Zarubežnjeft i Gazpromnjeft, jedan arapski fond i još jedna nepoznata tvrtka. Također, i Ina je bila zainteresirana da poveća svoj tržišni udio u Hrvatskoj preuzimanjem OMV-a.
Ina je potkraj prošle godine objelodanila svoju strategiju po kojoj do 2015. kani uložiti 20 milijardi kuna te preuzeti 75 posto tržišnog udjela, što je udio koji bi gotovo postigla s OMV-om. No protiv toga bi sigurno bila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Favorit za preuzimanje OMV-a je Zarubežnjeft jer je Gazpromnjeft svojim prioritetom odredio preuzimanje grčkog Hellenic Petroleuma, koji grčka država mora prodati po privatizacijskom diktatu Europske unije. Oba ruska naftna diva u vlasništvu su ruske države, a već su prije ušli na srpsko i bosansko tržište.
Naftni stručnjaci smatraju da bi cijena preuzimanja svih benzinskih postaja OMV-a u Hrvatskoj i BiH mogla iznositi oko 150 milijuna eura ili milijardu kuna. Ulaskom velikih ruskih igrača na hrvatsko naftno tržište nije zadovoljan Davor Štern, član Nadzornog odbora Ine. – Hrvatska ništa neće dobiti, već će samo izgubiti ruskim ulaskom na tržište. Rusi imaju svoje rafinerije u blizini. Žao mi je što u toj igri nije Ina, koja je također bila zainteresirana – komentirao je Davor Štern. Zarubežnjeft je vlasnik rafinerije u Bosanskom Brodu, a Gazprom u Pančevu i Novom Sadu. Večernji je list nedavno objavio da je i Ina željela preuzeti OMV-ove benzinske postaje u Hrvatskoj. O tome su i službeno obavijestili tu austrijsku kompaniju. Večernjak je doznao da se u Ini već radilo na razvoju mogućih strategija preuzimanja. Ina je o svojim namjerama obavijestila i glavne dioničare, hrvatsku Vladu i mađarski MOL. No preuzimanje OMV-a vjerojatno ne bi odobrila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, koja je Ini već bila naredila prodaju Crobenza.