Na suđenju Ivi Sanaderu za afere Hypo i INA-MOL danas su svjedočile bivša predsjednica Uprave Janafa Vesna Trnokop Tanta i bivša državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Vujec. One su svjedokinje tužiteljstva, pozvane da bi pobile svjedočenja Imre Fazakasa i Mihaila Gucerijeva. Vujec je radila u Ministarstvu gospodarstva 2010. i 2011. godine. Posvjedočila je da je hrvatska strana Rusiji 2010. predlagala oživljavanje Družba Adrije ali ruska strana nije za to iskazala interes. Vesna Trnokop Tanta, koja je bila na čelu Uprave Janafa od 2000. do 2004. govorila je da je o međudržavnim pregovorima oko Družba Adrije u ime mađarskog MOL-a pregovarao i svjedok obrane Imre Fazekaš. Oba svjedočenja nisu išla u prilog onome što su govorili Fazekaš i Gucerijev koji su tvrdili da su Robertu Ježiću platili 10 milijuna eura da politički lobira za taj projekt, te da Fazekaš nije radio za MOL. 
Bivša državna tajnica je rekla da je sudjelovala u međuvladinoj komisiji za energetiku i bila je na sastancima s Ruskom Federacijom u pregovorima oko sporazuma vezanog uz Južni tok, a govorila je i o Družba Adriji. "Oba projekta su bila predložena hrvatskoj strani i od 2000. pa nadalje ti projekti nisu bili prihvaćeni, tako da su stavljeni u stanje mirovanja. Razlika je u tome što je projekt vezan za Južni tok bio reaktiviran 2010. godine te je potpisan sporazum da Plinacro i Gazprom rade i dalje na njemu. Ruska strana je imala interes da glavna trasa ide kroz Hrvatsku, ali je to na kraju izbačeno iz njenog plana. Sporazum je tako napisan i sastavljen da je omogućavao promjenu plana', rekla je Vujec. 
Pregovori za Družbu Adria odvijali su se 2002. godine, u njima Vujec nije sudjelovala, ali je kasnije vidjela ugovore: 'Bio je tu međukompanijski ugovor iz lipnja 2002, a nakon toga sklopljen je i međudržavni sporazum koji je garancija i podrška kompanijama da pojedina država neće raditi smetnje jedna drugoj u transportu nafte. Ruskoj Federaciji bilo je stalo do toga pa je sve to trebalo biti objedinjeno i dogovoreno među državama potpisnicama kao garancija sigurnog obavljanja tog posla. Janaf je bio nositelj projekta s hrvatske strane', rekla je svjedokinja. 
Janaf je, kaže, počeo raditi na projektu 2005. godine i tada je naručena Studija utjecaja na okoliš koja nije prošla javnu raspravu. Ministarstvo zaštite okoliša se protivilo tom projektu, Janaf ga je tužio Upravnom sudu, a kako je taj postupak dugo trajao, tako je zamro i cijeli projekt. Vujec kaže da je 2010. bila u razgovorima o projektima Družba Adrija i Južni tok jer je hrvatska strana dala inicijativu za oživljavanje Družbe Adria nakon potpisivanja ugovora o Južnom toku koji je bio interes Janafa. 'Pokrenut je razgovor vezan za suradnju oko Družbe Adria, ali ruska strana nije iskazala interes za to s obzirom na promijenjene okolnosti. Kao temu za međudržavne razgovore oni to na prvom sastanku nisu stavili na dnevni red, zbog čega nismo ni mi sljedeći put kada smo se sastali.' Taj projekt je zamrznut zbog nepovoljne studije utjecaja na okoliš. Nije znala kakav je bio Sanaderov stav o tom projektu, ali kaže da je Jadranka Kosor u kampanji 2005. godine govorila da je protiv njega. 
Tužiteljica je pitala i za projekt LNG terminala na Krku i koje je zemljište predviđeno za izgradnju tog terminala: 'Za izgradnju je bilo predviđeno zemljište u vlasništvu Diokija, odnosno Roberta Ježića. Ta lokacija izabrana je kao najpovoljnija za terminal, a ušla je u prostorni plan. Vlada je naručila izradu studije za najpovoljniju lokaciju i prihvatila je tu lokaciju 2008. godine', rekla je Vujec, koja misli da je to zemljište još uvijek u vlasništvu Diokija. Trnokop-Tantu su pitali kakav je bio politički stav o projektu Družba Adrija 2002. i nakon toga. Rekla je da je postojala snažna podrška SDP-ove vlade, ali i HDZ-ove nakon izbora 2003., kada su propali pregovori Rusija nije željela čekati Hrvatsku te su tražili druga rješenja za transport nafte, prenio je Tportal