U svibnju ove godine Rusija je postala drugi izvoznik nafte i naftnih proizvoda u SAD, pri čemu su isporuke dosegnule rekordne količine od 26,17 mil. bbl. Prema podacima američke Uprave za informiranje o energetici (EIA), raniji rekord u izvozu ruske nafte i naftnih proizvoda u SAD dosegnut je u svibnju 2009. godine, kada je iz Rusije bilo isporučeno 25,08 mlrd. bbl nafte.

Prvi izvoznik nafte u SAD danas je Kanada s količinama 125,75 mil. bbl, dok je na trećem mjestu Meksiko s 22,56 mil. bbl. Od ukupnih količina tako izvezene nafte i naftnih proizvoda iz Rusije u SAD, najveći dio čine upravo naftni proizvodi, dok na sirovu naftu otpada 8,6 mil. bbl. Kada se pak radi samo o izvozu sirove nafte u SAD, Rusija je tako na trećem mjestu, nakon Kanade i Meksika.
U svakom slučaju, izvoz nafte i naftnih proizvoda iz Rusije u SAD u odnosu na prošlu godinu povećao se 2,5 puta, dok se izvoz sirove nafte povećao čak 65 puta. 

Ukupan uvoz sirove nafte u SAD u svibnju ove godine iznosio je 180,65 mil. bbl ili za 6,1 mil. bbl više nego u travnju, izvijestila je ruska novinska agencija TASS.