Rusko ministarstvo financija smanjilo je svoju prognozu oporezive proizvodnje nafte za iduću godinu, pokazao je u petak nacrt proračuna u koji je Reuters imao uvid. Nacrt proračuna pokriva sljedeće tri godine i predviđa pad proizvodnje i prerade sirove nafte zbog zapadnih sankcija. 

Ministarstvo financija predviđa rusku proizvodnju nafte i plinskog kondenzata na 490 milijuna tona sljedeće godine, ili 9,84 milijuna bpd. To je pad od 7% do 8% s 10,54 milijuna barela dnevno (bpd) na 10,64 milijuna bpd koliko je ministarstvo predvidjelo ove godine, pokazao je proračun. Proračunski izgledi za proizvodnju nafte za 2022. smanjeni su na 515 milijuna tona. Nakon pada na 490 milijuna tona iduće godine, ministarstvo financija očekuje porast proizvodnje nafte na 500 milijuna tona za 2024. i 2025. godinu. 

Količine rafiniranja nafte i izvoza koji podliježu oporezivanju revidirani su naniže na 8,20 milijuna bpd sljedeće godine, s prethodno očekivanih 10,15 milijuna bpd. Očekivane količine prerade nafte smanjene su za gotovo 20% na 230 milijuna tona, dok je izvoz nafte koji podliježe izvoznim carinama smanjen za 19,4% na 178,2 milijuna tona. 

Propaganda iz Ministarstva financija

"Prognoza ministarstva gospodarstva temelji se na ukupnom povećanju izvoza nafte, uključujući povećanje izvoza koji ispunjava uvjete za porezne olakšice, što je povezano s očekivanim porastom proizvodnje na poljima koja imaju olakšice od izvoznih carina", rekli su za Reuters iz ministarstva financija. 

Odbijanje nekih zemalja da rade s Rusijom na naftnim tržištima i diskontiranje glavnog ruskog izvoza pokrenulo je revidiranu prognozu u pogledu proizvodnje nafte. Objava podataka dolazi u trenutku kada američki i zapadni dužnosnici planiraju ograničiti cijenu ruske nafte. Rusija je zaprijetila da će zaustaviti isporuke nafte svakom kupcu koji se uključi u ograničavanje cijena, a analitičari već mjesecima naveliko govore o konkretnim planovima da se raznoraznim mućkama zaobiđu sankcije