Suočena sa oštrijim zapadnim sankcijama zbog napada na Ukrajinu, Rusija razmatra prihvaćanje bitcoina kao sredstva plaćanja za svoj izvoz nafte i plina, prenosi CNBC. Predsjednik komiteta ruske Dume za energetiku Pavel Zavalny rekao je na videokonferenciji za novinare u četvrtak da je Rusija, kada je riječ o "prijateljskim" zemljama poput Kine ili Turske, spremna biti fleksibilnija u pogledu načini plačanja. Kako je objasnio, Moskva razmatra prihvaćanje nacionalnih valuta kupaca, kao i bitcoina, kao alternativnih načina plaćanja za ruski izvoz energije. 

Alternative dolaru

Već dugo predlažemo Kini da prijeđe na obračun u nacionalnim valutama u rubljama i juanima. S Turskom će to biti u lirama i rubljama", rekao je Zavalny, prenio je Tanjug. Dodao je da je osim tradicionalnim valutama "moguće i trgovanje bitcoinom", prenose američki mediji. Bitcoin je u posljednja 24 sata poskupio za oko 4% na oko 44.000 USD, a uspon najveće svjetske valute počeo je otprilike u vrijeme kada su mediji objavili prve izvještaje s konferencije za novinare Zavalnog. Ruski dužnosnik je također ponovio poruku predsjednika Vladimira Putina u srijedu da će tražiti od "neprijateljskih" zemalja da plaćaju plin u ruskim rubljama. 

Rusija se sada čini ozbiljnom u pogledu odmicanja od dolara, prema Nicku Carteru, suosnivaču Coin Metrics, napominjući da bi Moskva potencijalno mogla pretvoriti rezerve energije u "čvrsta sredstva", kao što je zlato, koja bi se mogla koristiti za plaćanje izvan dolarskog sustava. Za CNBC je rekao da se Rusija za ovu vrstu tranzicije priprema od 2014. godine, kada se počela rješavati dužničkih vrijednosnica američke vlade. “Rusija se očito želi diverzificirati u druge valute. Imaju nešto što svijetu treba, ogroman su izvoznik prirodnog plina", zaključio je Carter.