Rusija se u kolovozu 2020. godine pridržava svih dogovorenih obveza o smanjenju proizvodnje nafte. Izjavio je to ruski ministar energetike Aleksandr Novak, napomenuvši kako je svjetsko tržište nafte blizu samoregulacije, što je cilj sporazuma o smanjenju proizvodnje koji su potpisale članice Organizacije zemalja proizvođača nafte (OPEC) i još nekoliko nečlanica, važnih svjetskih proizvođača (tzv. OPEC+).

Tako je Rusija u srpnju poštovala 97% dogovorene razine proizvodnje, a u kolovozu čak 100%. Ako će se cijelo svjetsko tržište nastaviti kretati u skladu s previđanjima, tj. sporazumom o smanjenju proizvodnje, može se očekivati da će OPEC+ ublažiti zahtjeve za smanjenjem proizvodnje čak i prije nego što je to planirano. Do sada su zemlje OPEC+ pa čak i proizvođači koji nisu sklopili spomenuti sporazum smanjili proizvodnju za ukupno 12 mil. bbl/d, dok je ponuda nafte u srpnju bila za 1 mil. bbl/d manja od potražnje. 

Sve to daje razloge za optimizam, tim više što je i svjetska potražnja za naftom već dosegula 90% razine prije izbijanja krize izazvane pandemijom koronavirusa, izvijestila je ruska novinska agencija TASS.