Onečišćena nafta i velika trgovinska drama dovela je do potpunog prekida trgovine ruskom naftom koji se nije dogodio nikada u povijesti. Naime, ključni ruski naftovod Družba, kojim ruska nafta stiže u Europu i najveća luka Ust Luga kontaminirane su s naftom s povećanim udjelom organskih klorida koji šteti rafinerijskoj opremi. Zbog toga nafta iz ruskog pravca trenutno uopće ne stiže u Europu. 

Stoga, Poljska, Njemačka, Ukrajina i Slovačka obustavile su uvoz nafte sjevernim krakom cjevovoda Družba, čime je obustavljen dotok nafte poljskim rafinerijama u vlasništvu poljskog PKN Orlena i Grupe Lotos, kao i postrojenjima u Njemačkoj, u vlasništvu Totala, Shella, Enija i Rosnefta. Postotak organskih klorida u onečišćenoj nafti varira od 30 do 50 dijelova ppm-a pa sve do 200 ppm/l a nafta spremna za rafiniranje najviše smije imati 10 ppm-a/l. Rusija je objavila da je naftu namjerno onečistio neimenovani lokalni proizvođač. Organski kloridi služe za čišćenje bušotine i poboljšavaju tijek nafte ali moraju biti odstranjeni prije nego što nafta uđe u opskrbni lanac. 


Nitko ne želi platiti 

Milijuni barela nafte stoje u cjevovodima ili su uskladišteni u lukama jer ih kupci (koji su ih platili) ne žele preuzeti, a Rusija inzistira da budu plaćeni. Zapadni kupci mogu odbiti platiti tu onečišćenu naftu jer svaki ugovor podrazumijeva i certifikat kvalitete, no problem je što su isporuke naftovodom Družba regulirane ruskim zakonima koji traže da se roba plati, a ako kvaliteta ne zadovoljava traži se odšteta - no to može trajati mjesecima pa i godinama, zato kompanije odbijaju. Trgovci procjenjuju da se radi o najmanje 19 milijuna barela nafte vrijedne 1,2 milijarde USD, koja nije plaćena. Od toga osam mil. bbl je zarobljena u naftovodu Družba a 11 mil. bbl je utovareno u tankere u ruskoj luci Ust-Luga na Baltiku.

Osim toga, onečišćenu naftu treba evakuirati i zapadne kompanije su na to spremne, ali ruske naftne kompanije trebaju biti te koja će to platiti. Rosneft je rekao da je prerano za komentare, Lukoil je odbio komentirati, a Surgutneftegaz tvrdi da ima normalne komercijalne odnose. Nacionalni transporter Transneft je odbio komentirati kompenzacije te navodi da nema veze s onečišćenjem za koje su krivi proizvođači.

Izvoz je blokiran

Rusija je bila prisiljena smanjiti izvoz, a trgovci Vitol i Unipec pokušavaju onečišćenu naftu prodati kineskim nezavisnim rafinerijama, koje bi je trebale znatno razrijediti čistom naftom, kako bi spriječile oštećenja postrojenja za rafiniranje kao što je korozija. Europski trgovci, Reuters navodi, dobili su ponudu od 10-20 USD/bbl za takvu naftu, ali malo ih je pokazalo interes. 

Čistom naftom tipa Ural s Baltika trenutno se trguje po 74 USD/bl. Rusija je krajem prošlog tjedna objavila da će izvoz biti obnovljen početkom lipnja, no za početak treba onečišćenu naftu izpumpati iz cjevovoda, a taj trošak zapadni kupci ne žele preuzeti na sebe. Zatim sve te količine treba znatno razrijediti da bi mogle ući u opskrbni lanac. MOL je objavio da je primio prve pošiljke ruske nafte koje je dao na testiranje. Iz Bjelorusije su procijenili da će se čista nafta u Europu početi isporučivati za nekoliko mjeseci.