Izvoz ruske nafte u EU i Veliku Britaniju pao je s 2,6 milijuna barela dnevno na 1,7 milijuna barela dnevno u kolovozu, no EU je i dalje najveći kupac ruske nafte, konstatira Međunarodna agencija za energiju (IEA). Povećane isporuke ruske nafte zabilježene su u Italiji i Nizozemskoj, gdje Lukoil ima rafinerije.

Velika Britanija je već prestala s uvozom ruske nafte, dok EU uvodi embargo na naftu koja stiže morem od prosinca. Norveška zadovoljava oko trećine potreba EU bloka za naftom, a ruske isporuke zamijenilo jo oko 800.00 barela iz Sjedinjenih američkih država. SAD bi mogao uskoro preteći Rusiju kao glavni opskrbljivač EU-a i Velike Britanije. Do kolovoza američka nafta zaostajala je samo 40.000 barela dnevno za količinama koje stižu iz Rusije, a riječ je o oko 1,3 milijuna bl/d prije početka rata u Ukrajini. Osim EU ruska nafta svoje kupce nalazi u Kini, Indiji i Turskoj. 

Pod sankcijama koje je nametnula ruskoj nafti EU ni trebala zamijeniti dodatnih 1,4 milijuna barela ruske nafte s potencijalno 300.000 bl/d, koliko bi stiglo iz SAD-a i 400.000 bl/d iz Kazahstana, konstatira IEA. Najveće norveško naftno polje koje proizvodi naftu sličnu onoj tipa ruski Ural, planira povećati proizvodnju u zadnjem kvartalu na 200.000 bl/d. Njemačka, Nizozemska i Poljska, najveći kupci ruske nafte prošle godine, imaju kapacitete za uvoz nafte iz drugih pravaca, no Slovačka i Mađarska nemaju alternative i nastavljat će kupovati rusku naftu naftovodima. 

Saudi Aramco upozorava na dugotrajnu krizu

Izvršni direktor saudijskog državnog naftnog diva Aramco, Amin Nasser, kritizirao je europski plan za rješavanje energetske krize, opisujući ga kao "kratkoročno rješenje" tijekom konferencije u Švicarskoj 20. rujna.

Amin Nasser također je jasno dao do znanja da energetsku krizu nije uzrokovao samo rat u Ukrajini, što su Bidenova administracija i druge europske zemlje tvrdile posljednjih nekoliko mjeseci. "Čak i kad bi sukob danas prestao kao što svi želimo, kriza ne bi završila", naglasio je.

"Zamrzavanje ili ograničavanje računa za energiju moglo bi pomoći potrošačima kratkoročno, ali ne rješava stvarne uzroke i nije dugoročno rješenje", rekao je Nasser te dodao da unatoč tome što energetske tvrtke ostvaruju rekordnu dobit, upozorava da oporezivanje tvrtki kada želite da povećaju proizvodnju očito nije od pomoći.

Malo slobodnih proizvodnih kapaciteta

Prema The Guardianu, saudijska javna naftna i plinska tvrtka Aramco zabilježila je porast dobiti od čak 90 posto na 48 milijardi dolara u posljednjem kvartalu. Nasser je objasnio da je korijen trenutne energetske krize nedovoljno financiranje industrije i nedostatak alternativa fosilnim gorivima. Izvršni direktor tvrdi da su sadašnji napori "premali, prekasno".

"Kad se globalno gospodarstvo oporavi, možemo očekivati ​​da će se potražnja dodatno oporaviti, eliminirajući malo slobodnih kapaciteta za proizvodnju nafte... zbog toga sam ozbiljno zabrinut", dodao je.