RWE je, kao dugogodišnji HEP-ov partner u termoelektrani u istarskom Plominu primio na znanje objavu poziva za iskazivanjem interesa za strateško partnerstvo s HEP-om u projektiranju, izgradnji i upravljanju novom jedinicom termoelektrane Plomin C koji traje do 14. rujna, navodi se u priopćenju. RWE ispunjava sve natječajne uvjete i spreman je projekt podržati sa svoje sadašnje pozicije dioničara TE Plomin d.o.o. te kao kompanija s iskustvom i znanjem u realizaciji projekata velikih elektrana ove vrste u Europi.
RWE je, međutim, donio odluku da neće sudjelovati u predkvalifikacijskom krugu u kojem će se obaviti uži izbor zainteresiranih za ulazak u strateško partnerstvo. Odluka je većim dijelom posljedica prilagodbi u RWE-ovoj strategiji vezanoj uz strukturu europskog portfelja elektrana te trenutačnih kapitalnih ograničenja. RWE-u je dobro poznata sve teža situacija u proizvodnji energije za temeljne potrebe u Hrvatskoj kao i uloga koju bi u tom kontekstu imala nova elektrana u Plominu. Zbog toga je RWE izrazio zanimanje da projekt podrži djelujući kao HEP-ov zastupnik – tehnički savjetnik u projektu, tako što će voditi brigu o upravljanju i održavanju objekta te dobavljanju energenta i prodaji proizvedene električne energije, ističe se u priopćenju koje prenosi SEEbiz.
Na tu vijest reagirala je Zelena akcija priopćenjem u kojem navode da je glavni izvršni direktor njemačke tvrtke RWE, Peter Terium je u pismenom očitovanju na njihov dopis izjavio: „Na godišnjoj skupštini moj kolega Dr. Rolf Martin Schmitz je jasno rekao da RWE ne planira investirati u elektranu Plomin C. To mogu potvrditi i ja“. "Ovim dopisom je RWE izravno demantirao tvrdnju g. Čačića da je RWE jedan od ponuđača za investiranje u TE Plomin C, te dokazuje da g. Čačić, ne po prvi puta, obmanjuje javnost u pokušaju realizacije ovog štetnog projekta. Odluka RWE-a da ne investiraju u termoelektranu na ugljen pokazuje da ne vide financijsku korist od tog projekta, tj. da nisu spremni preuzeti financijske posljedice takvog ulaganja, što bi trebao biti pokazatelj svima da termoelektrane na ugljen jednostavno nisu više isplative", kažu zeleni.