Solne dome mogle bi služiti kao mjesta za pohranu većih količina električne energije. RWE Gas Storage West i CMBlu Energy pokrenuli su projekt usmjeren na istraživanje mogućnosti skladištenja zelene električne energije u slanim kavernama (solne dome) u zemlji. Partneri će istražiti mogu li se solne dome, koje se trenutno koriste za skladištenje plina, koristiti kao velike organske baterije s potencijalnim kapacitetima skladištenja do nekoliko GWh obnovljive električne energije

Solna doma nastaje u tlu kada su naslage bogate različitim solima nestabilne jer su manje gustoće od naslaga koje ih okružuju. Vrlo su značajne u postanku specifičnih naftnih ležišta, kada bokove čepa dodiruju naslage zasićene naftom, a nepropusni čep omogućuje postanak prirodnoga naftnog spremnika. U podmorju Sjevernoga mora otkrivena su i iskorištavaju se mnogobrojna naftna ležišta kojima je postanak u vezi sa solnim domama. Solne dome postoje i u Sjevernom Jadranu i mogle bi služiti kao potencijalni spremnik CO2.

Solne dome kao potencijal

Da bi solne dome u budućnosti mogli koristiti kao baterije, RWE i CMBlu planiraju ih napuniti organskom otopinom elektrolita, koja će služiti kao primarni izvor energije - nakon što se utvrdi odgovarajući elektrolit, konstrukcija i postupak, pokrenut će se testni sustav. 

 Planirani proizvodni kapacitet tog sustava, za koji se očekuje da će biti dovršen do proljeća 2024. godine, iznosi 100 kW, a kapacitet skladištenja do 1.000 kWh. Andreas Frohwein, tehnički direktor RWE Storage Storage West, kaže: „U budućnosti ćemo možda moći koristiti naše slane kaverne kao baterije za skladištenje ogromnih količina električne energije. Koristeći postojeću tehničku infrastrukturu, mogli bi se brzo povezati s električnom mrežom.

Peter Geigle, izvršni direktor CMBlu Energy AG, komentirao je: „Baterije s organskim protokom temelje se na ugljiku, koji je globalno dostupan u gotovo neograničenim količinama. Komponente je lako reciklirati, a voda je najveća volumenska komponenta. To znači da baterija nije zapaljiva, pa je sigurna za upotrebu. Uz to, organski sustavi za pohranu ne koriste metal, za razliku od većine drugih baterija. ", objavio je Energy live news.