Njemačka energetska grupa RWE dobila je prošli tjedan zeleno svjetlo Britanskog tijela za tržišno natjecanje i tržišta (CMA) kako bi kupila 16,7% udjela u konkurentskom E.on-u. Dozvola dolazi bez ikakvih uvjeta, priopćila je u utorak CMA. Regulator je u svojoj izjavi potvrdio da će kao dio iste složene transakcije RWE steći tvrtku E.on za obnovljive izvore energije i njegove manjinske interese u nuklearnim elektranama Emsland i Gundremmingen. 

"Dalekosežna" transakcija objavljena prošle godine predviđa da RWE proda E.on-u 76,8% udjela u svojoj podružnici Innogy, vrijednoj 22 milijarde eura ali za uzvrat stekne EON-ov udio u proizvodnji obnovljive energije, poslovanje u skladištenju plina i E.ON-ov udio u austrijskoj elektroenergetskoj tvrtki Kelag. Dio sporazuma koji se odnosi na manjinski udio u tvrtki E.on i sredstva za obnovljivu energiju već su odobrena od strane Europske komisije i Federalnog kartelskog ureda, javlja Reuters. 

Kada se dogovoreno ostvari, RWE će biti europska treća po redu najveća kompanija koja proizvodi zelenu energiju, odmah iza španjolske Iberole i talijanskog Enela. Ovaj dela imat će dalekosežne posljedice na Njemačku, ali i na europski energetski obzor. E.ON je najveći njemački investitor u obnovljivce s više od 10 milijardi eura vrijednim portfeljom, dok je RWE najveći proizvođač, ali s velikim fokusom na fosilna goriva.