Glavni suradnici američkog predsjednika Joea Bidena zabrinuti su da bi ekonomiju krajem godine mogao pogoditi ozbiljan šok koji bi zemlju mogao odvesti u iscrpljujuću recesiju. Zbog toga SAD umjesto zabrane - kakvu je uvela Europska unija, pod patronatom SAD-a - planira uvesti ograničenje maksimalne cijene ruske nafte. Dužnosnici Bijele kuće strahuju da bi nova runda europskih sankcija čiji je cilj obuzdavanje dotoka ruske nafte do kraja godine mogla dovesti do novog skoka cijena energije, što bi pogodilo već opterećene potrošače i gurnulo Sjedinjene Države i druga gospodarstva u jaku recesiju, piše The New York Times. 

Nikad prije isproban plan

Taj lanac događaja mogao bi pogoršati već ozbiljnu krizu opskrbe hranom koja muči zemlje diljem svijeta. Kako bi spriječili takav ishod, američki dužnosnici uhvatili su se nikad prije isprobanog plana s ciljem snižavanja globalnih cijena nafte — plana koji bi nadopunio europske sankcije i omogućio nastavak kritičnih tokova ruske sirove nafte na globalnim tržištima, ali po znatno nižoj cijeni. Gospodarstvo je već počelo reagirati smanjenjem cijene nafte zadnja dva tjedna, jer se vidi da svijet pod ovako visokim cijenama tone u recesiju, koja bi mogla završiti velikom ekonomskom krizom, kao što najavljuje sve veći broj ekonomista. Cijena nafte na trgovanju u Londonu sada je na 107 USD (-4,1 prošli tjedan).

Dok je Biden vršio pritisak na Europu da prekine isporuku ruske nafte kao kaznu za invaziju na Ukrajinu, neki prognozeri, zajedno s predsjednikovim glavnim gospodarskim suradnicima, sada strahuju da bi takva politika mogla rezultirati ogromnim količinama ruske nafte, nešto ispod desetine svjetske opskrbe, iznenada odsječena s globalnog tržišta. Analitičari su izračunali da bi takvo smanjenje zaliha moglo gurnuti cijene nafte na 200 dolara po barelu ili više, što znači da Amerikanci plaćaju sedam dolara po galonu benzina. 

Price cap - možda...

Potencijal za još jedan naftni šok koji bi pogodio globalno gospodarstvo i vjerojatno ugrozio Bidenove šanse za ponovni izbor doveo je do pokušaja administracije da uvjeri vlade i poslovne vođe diljem svijeta da pristanu na globalno ograničenje cijena ruske nafte. To je novi i neprovjereni pokušaj da se Rusija prisili da svoju naftu prodaje svijetu uz velike popuste. Dužnosnici administracije i Biden tvrde da je cilj dvostruk, smanjiti sposobnost financiranja ruskog ratnog stroja i ublažiti pritisak na potrošače energije diljem svijeta koji se suočavaju s rastućim cijenama goriva

Neki ekonomisti i stručnjaci za naftnu industriju skeptični su da će plan uspjeti, bilo kao način smanjenja prihoda Kremlja ili snižavanja cijena na crpkama. Upozoravaju da bi plan mogao najviše obogatiti rafinerije nafte. Uostalom, Moskva bi mogla odbiti prodavati po ograničenoj cijeni. Ali čak i neki skeptici kažu da bi gornja cijena mogla, ako ništa drugo, zadržati dovoljno ruske nafte na tržištu kako bi se izbjegao skok cijena koji bi izazvao recesiju.